Седмица 30 – политиката помага на телевизията

Подреждането на предаванията за аудиторията 18-49 години отговаря на всички въпроси от пръв поглед.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 30 – политиката помага на телевизията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В седмицата между 25 и 31 юли, в която БСП връща неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство и управлението на държавата отново зависи от президента, телевизионната гледаемост също се връща към определена вече позната стойност от първите седмици на юли. По-интересно е друго – за първи път от началото на март телевизионната гледаемост надминава тази от 2021 година. И макар да става въпрос за летни стойности, тоест не много високи, то самата тенденция е показателна, защото през лятото телевизията определено не е толкова популярна, колкото през другите сезони.

Подреждането на предаванията за аудиторията 18-49 години отговаря на всички въпроси от пръв поглед. Развлекателният сериал All Inclusive е на първо място, което показва търсене на по-неангажиращо съдържание, но в топ десет предаванията се подреждат вечерните и късни емисии и на двете големи телевизии бТВ и Нова, което пък е показателно за засиления интерес към новините и случващото се у нас и по света. В тези две посоки са всички предавания в топ 25 класацията – развлекателни филми и сериали или новини и публицистични предавания.

В предпочитаните предавания за цялата телевизионна аудитория 4+ години се вижда още по-засилен интерес към актуалните предавания и новини. На четвърто място е предаването „Лице в лице“ с броя си от сряда 27-ми юли, с гости инж. Светослав Глосов по повод протестите на строителите и Александър Симов за нереализирания мандат за съставяне на правителство.

Интересът към политическите новини се вижда и по динамиката на рейтингите на публицистичните предавания. Всички те, освен „Референдум“ по БНТ, имат ръст в рейтингите, като има и разместване в подреждането, но това е обяснимо, тъй като интересът към тези предавания в много голяма степен се обуславя от гостите и затова не е константна величина.

Седмицата с назначаването на служебното правителство отново има потенциал за по-високи рейтинги на новинарското съдържание и след това очакваме едно спокойно лято.