Седмица 30 – жега

Класацията с топ програмите показва ръст в рейтингите на много от най-гледаните програми.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 30 – жега

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги през периода 24-30 юли се задържат на по-ниски летни нива, характерни за сезона.

Класацията с топ програмите показва ръст в рейтингите на много от най-гледаните програми. Това не се дължи на нови предавания или промяна в схемата на излъчване – лидер в класацията за всички зрители над 4 години са турския сериал и новините по бТВ както обикновено, но високата гледаемост в прайм тайма подсказва, че хората се прибират у дома по-рано, а това се дължи на жегата. Обичайно през лятото гледаемостта се измества към по-късните часове, което личи по увеличението в рейтингите на късните новини, късните сериали, защото хората са навън докато е светло. Екстремно високите температури обаче разместват този обичаен режим и по рейтингите може да се предположи, че зрителите са у дома привечер, а излизат по-късно вечер – това личи по намалението в рейтинга на късната новинарска емисия по бТВ.

Друга интересна тенденция конкретно за седмицата е повишения интерес към предаванията на Нова телевизия, които заемат четирите позиции след първите две. И четирите предавания не са нови в ефира на телевизията, така че интересът към тях може да се обясни с други фактори.

На графиката с рейтинги на предаванията в прайм тайма се вижда ясно големия ръст на повторението на „Маскирания певец“. Обяснението е просто – до миналата седмица то е излъчвано на гърба на приключилия вече сезон на „Стани богат – Въпрос на бъдеще“, а сега остава предпочитания избор на зрителите в неделната вечер, без силна конкуренция в програмата на бТВ. В предаването „На фокус с Лора Крумова“ в частта след новините гостува бизнесменът и анализатор Свилен Спасов и това интервю също е гледано с по-голям интерес от предаването й миналата седмица, в което на гости по същото време е Соломон Паси.