Седмица 27 – футбол и кабелна телевизия

Сред топ програмите мачовете от европейското първенство по футбол заемат първите шест места.

Текст: Елица Павлович, Петя Розева от Redlink
Седмица 27 – футбол и кабелна телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 1-7 юли са малко по-високи от миналогодишните за всички зрители над 4 години и наравно с тях за по-тясната група 18-49 години.

Сред топ програмите мачовете от европейското първенство по футбол заемат първите шест места, което е напълно обяснимо с напредването на фазите на първенството и по-малко атрактивната лятна телевизионна програма, съпътстваща европейското. При зрителите между 18 и 49 години мачовете са на първите седем места, без да има други предавания между тях, а интересът към срещите, които както се вижда се гледат основно по БНТ, дори е довел до там, че най-гледаната вечерна емисия новини за 18-49 годишните е тази по националната телевизия и едва след това са тези на Нова и бТВ.

Най-гледаният мач без изненада е Германия-Испания, събрал любими отбори на аудиторията, докато мачът на другия финалист Англия е много по-малко гледан. Сумарно рейтингите се доближават до тези на прайм тайма в активния сезон и това задържа нивата на гледаемост високи за сезона.

Традиционно другият печеливш от лятото и промените в гледаемостта са кабелните телевизии. На графиката се вижда, че рейтингите на The Sales House растат. Групата предлага канали с разнообразно съдържание, които от една страна са алтернатива за зрителите, които не гледат футбол, но от друга това е нолмалната реакция на хората през лятото, когато предпочитат да гледат съдържание, по-различно и интересно от предлаганото от големите телевизии.