Седмица 28 – големият финал

Седмицата от 8 до 14 юли отбеляза края на европейското първенство по футбол и последните срещи от него задържат зрителите пред екрана.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева; Христина Желязкова от Redlink
Седмица 28 – големият финал

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата от 8 до 14 юли отбеляза края на европейското първенство по футбол и последните срещи от него задържат зрителите пред екрана, така че средноседмичните рейтинги остават над миналогодишните, макар и малко. Както се вижда на графиката тази позитивна тенденция е валидна за целия период на първенството.

Без изненада на първите три места в класацията с топ програми отново са мачове от еврото. Прави впечатление, че самият финал е на второ място, причината е, че това е рейтингът му само в БНТ, където е гледан основно, но е излъчван паралелно и по Нова телевизия и две кабелни, така че сумарният му рейтинг е впечатляващ.

Извън футбола в топ програмите присъстват обичайните летни прайм тайм риалити формати и сериали, както и новините на двете телевизии. Типично за лятото по-гледани са късните новинарски емисии, тъй като хората се прибират по-късно.

Класацията е за всички зрители над 4 години и в нея БНТ присъства само с футболни излъчвания. В класацията на най-гледаните предавания за 18-49 годишните обаче има повече предавания по БНТ, включително „Панорама“ и документален филм за цар Фердинанд.

Тази година интересът към европейското първенство по футбол е много голям и резултатите от финала надминаха дори тези от миналото първенство. Трябва да се отбележи, че то беше през 2021 година, все още с влиянието на повишената гледаемост след пандемията.

На графиката се вижда, че сумарно рейтингите на финала са малко над 20. Това отразява процента зрители над 4 години, които са гледали мача и всъщност всеки пети българин е бил пред телевизора в този момент. А ето как са изглеждали рейтингите на последните три мача през 2021 година:

Сравнението с предишното европейско първенство са показателни. През 2024 година и полуфиналите и финала са гледани повече, като специално за финала разликата е впечатляваща.

И макар че проблемите на телевизията като медия се обсъждат отдавна и се говори за намаляващата гледаемост и фрагментацията на зрителския интерес, събитията излъчвани на живо си остават неоспоримо привлекателни и както се вижда – за все по-голям брой хора.