Седмица 29 – малко кино, малко политика

Запазва се интересът към новините.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 29 – малко кино, малко политика

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рейтингите за периода 11 – 17 юли са на нивата от миналата година, които са и най-ниските средноседмични стойности за лятото. Този феномен е обясним с ваканционния сезон и предсказуемата лятна програма на телевизиите, които залагат на познати предавания и сериали, без рискове и изненади.

Класацията с топ програмите показва най-предпочитаните предавания през лятото – филмите и политическите предавания и новините. Последното е специфично свързано със ситуацията в момента, като в подреждането на най-гледаните предавания се виждат обсъждания около третия мандат за съставяне на правителство и почти всички публицистични предавания, които от известно време бяха позагубили интереса на публиката.

Особено добре тези тенденции личат при подреждането на програмите за зрителите между 18 и 49 години. Тази по-активна част от населението, работещи хора, които са навън до късно в топлите дни, са предпочели да гледат вечерния филм по Нова телевизия в неделя, докато доста от топ предаванията леко намаляват рейтингите си сравнено със седмица по-рано. Запазва се интересът към новините, като се вижда колко много от новинарските емисии и по двете телевизии увеличават рейтинга си, едновременно с публицистични предавания като „Лице в лице“ и „Панорама“.

Политическата криза остава неразрешена и това ще задържи новините сред топ предаванията още известно време. В нормална година в този период трябва да се пада световното първенство по футбол, за което политиката е доста по-безинтересен заместител. Това личи и по рейтингите на предаванията, които остават едноцифрени дори на първите места в класацията.