Седмица 26 – в очакване на нещо

Нито водещите, нито гостите успяват да повлияят на тенденцията.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 26 – в очакване на нещо

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните нива на телевизионна гледаемост за периода 27 юни – 3 юли остават на едно ниво с предишните две седмици. Изглежда, сякаш зрителите чакат нещо за промяна във времето пред телевизора или това е началото на лятното телевизионно време, поддържано в случая на едно ниво, малко по-ниско от миналото лято.

По отношение на промените спрямо 2021 година се вижда, че основно е спаднала гледаемостта във вечерните часове – в прайм тайма, който е поначало най-гледаното време. Интересът е по-малък както към новините, така и към предаванията непосредствено след тях.

Класацията на предаванията, предпочетени от зрители на възраст 4+ години, не показва особено големи изненади. На първите места е турският сериал и новините по бТВ, както и предаването „Защо, господин министър“, излъчващо се непосредствено след новините, в случая с гост Борислав Сандов. Типично за летните седмици в топ предаванията има доста филми, с които основните телевизии запълват освободеното от риалити форматите и сериалите време вечер, както и всякакви новинарски и публицистични предавания, включително и по БНТ. В рейтингите на зрителите от четири години нагоре има достатъчно голяма тежест на по-възрастни зрители, за които телевизията е основен източник и на новини, и на развлечения. В черно са рейтингите на зрителите между 18 и 48 години и се вижда, че техните предпочитания са различни.

Това е особено видимо по все по-намаляващите рейтинги на свързаните с политиката предавания. Докато в общата класация новините и публицистиката заемат доста от позициите, хората в активна възраст между 18 и 49 години видимо губят интерес към съобщаваното от телевизионния екран, като явно нито водещите, нито гостите успяват да повлияят на тази тенденция.

Подобно е положението и при развлекателните предавания и сериали в прайм тайма. Интересът е променлив, но рейтингите са ниски като за това най-гледано време, а „Смени жената“ определено губи аудитория в този възрастов сегмент.