Седмица 26 – слабо политическа

Най-вероятно ни очаква обичайното лятно плато на рейтингите преди новия сезон. 

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 26 – слабо политическа

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 31 юни – 2 юли са малко по-ниски от миналогодишните и потвърждават тенденцията за по-ниска гледаемост, характерна за лятото. Последните няколко седмици гравитират около миналогодишните нива, като се различават според спецификите на времето навън и актуалните политически новини.

Рейтингите на топ програмите показват отслабващ интерес към политиката. С по-малък интерес са гледани новинарските емисии, но също и публицистичните предавания като „На фокус с Лора Крумова“ и „120 минути“. При Лора Крумова този път фокусът е изцяло политически – с гости като Атанас Славов и Михайло Подоляк, но интересът към правителството и войната изглежда не е успял да привлече достатъчно зрители и предаването има по-нисък рейтинг от миналата неделя.

Отново се вижда отчетливо кои са дните с най-висока гледаемост във вечерните часове – топ шест предаванията са излъчени само в сряда и неделя. Като цяло по-голямата част от предаванията в класацията имат по-ниски рейтинги от миналата седмица, като при някои разликата е малко по-голяма и те са основно в по-късните часове на вечерта.

Общата тенденция към намаляващ интерес към политиката и от там към публицистиката личи и на цялостната графика с предаванията на тази тема. Това е напълно обяснимо не само с успокояването на страстите в политиката и назначаването на правителство, но и поради навлизането в сезон, който е обърнат към други теми – свободно време и почивка. Най-вероятно ни очаква и обичайното лятно плато на рейтингите преди новия сезон.