Седмица 25 – умерено лято

Телевизиите влязоха в летния сезон, характеризиращ се с по-ниска гледаемост.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 25 – умерено лято

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизиите влязоха в летния сезон, характеризиращ се с по-ниска гледаемост, но данните за средноседмичните рейтинги показват, че за периода 19-25 юни интересът към телевизиите е по-висок, отколкото по същото време миналата година. Това не променя общата тенденция, но е показателно за параметрите на годишна база, които в България са в посока на задържане на лидерската позиция на телевизията като най-популярната масова медия.

В подреждането на топ програмите няма изненади. На първите две места са обичайните предавания – турският сериал по бТВ и новините. Следва предаването „На фокус с Лора Крумова“, с продължението си след централните новини на Нова телевизия, където гостува Цветан Цветков – председателят на Сметната палата, възстановен на поста си с решение на Конституционния съд. Въпреки, че той не е политик и не е сред най-популярните лица в държавата, високият рейтинг на интервюто с него, както и множеството новинарски емисии сред топ програмите показват, че интересът към политиката остава висок дори след избирането на редовно правителство.

Отново може да се забележи закономерност в интереса на зрителите, като най-гледаните шест предавания са излъчени в два дни от седмицата – понеделник и неделя. Динамиката на рейтингите не е много голяма, като тук прави впечатление ръстът на рейтингите на новините по Нова в понеделник, вечната класика „Хубава жена“ и разбира се футболната среща България-Сърбия, която веднага е заела място сред топ програмите.

Средните рейтинги на програмите в най-гледаното време – прайм тайма – показват, че форматът на „Стани богат“ в неделната вечер с името „Стани богат – Въпрос на бъдеще“ и с благотворителна цел е най-предпочитаното предаване и е на първо място в три от четирите седмици на излъчването си.

И накрая може да отбележим, че данните в анализа са за групата зрители над четири години, тоест това са всички, следени като поведение от пипълметричната система. При по-тясно дефинирани групи и особено сред онези, които работят и лятото за тях е сезон за почивки, активен отдих и по-малко екранно време – например хората между 18 и 49 години – намалението в рейтингите е значително по–голямо и се вижда ясно, че те гледат телевизия доста по-малко, отколкото през студените месеци.