Седмица 23 – лятно настроение

Последните седмици показват постепенно плавно намаление на гледаемостта.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 23 – лятно настроение

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След силен и успешен за телевизиите сезон, последните седмици показват постепенно плавно намаление на гледаемостта и в периода 5-11 юни нивата вече са под миналогодишните. Това е нормалната динамика на зрителския интерес и лятото средните рейтинги традиционно са по-ниски от тези в по-студените периоди от годината.

Начело на най-гледаните предавания остават традиционните лидери за аудитория 4+ години – турският сериал и новините по бТВ. Следват „Черешката на тортата“ по Нова и На фокус“ с видимо по-висок рейтинг от миналата седмица, тъй като политическите драми в страната продължават. И трите предавания на първо място са излъчени във вторник.

По-слабо от миналата седмица се представя специалният епизод на „Стани богат“, но това е възможно да се дължи на ротационния принцип за водене и конкретния водещ и участници да не са привлекли голям интерес. Въпреки това предаването си остава сред най-предпочитаните, заедно с повторението на „Маскирания певец“. Интересно е да се отбележи, че след първите три предавания, следващите пет са излъчени в неделя. Така се виждат отчетливо дните с по-висока гледаемост.

Този път в класирането на най-гледаните предавания попада и една футболна среща, съвсем не случайно, това е мача между Манчестър сити и Интер от Шампионска лига.

Интересно е да се направи сравнение с класирането на най-гледаните предавания за групата зрители 18-49 години. При тях се вижда предпочитание към предаванията в Нова телевизия. И тук първите три предавания са излъчени във вторник. Тази група също гледа „Стани богат“ и специалният епизод има по-нисък рейтинг от миналия път, което вероятно също е единичен случай поради сменящите се водещ и участници. Друга специфика на предпочитанията на тази група, в която влизат по-активни и работещи хора е, че те се прибират у дома по-късно и в най-гледаните предавания влизат доста в по-късните вечерни часове – например късните новини са класирани по-напред от централния новинарски блок, високи рейтинги имат и вечерните сериали в по-късните часове. Общо в промяната на рейтингите спрямо миналата седмица се вижда, че докато за аудиторията 4+ повечето предавания имат по-нисък рейтинг, то при 18-49 е обратното и по-голямата част отбелязват макар и малък, но ръст в резултатите.