Седмица 23 – ефектът на лошите новини

За първи път от месеци насам новините и публицистичните предавания започват да заемат все повече и по-високи позиции.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 23 – ефектът на лошите новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Лятна буря с наводнения и щети, икономическа криза, политическа нестабилност – лошите новини веднага увеличават гледаемостта и задържат хората пред телевизорите, така че след повече от месец на ниски средноседмични рейтинги, в периода между 6 и 12 юни нивата се вдигат до миналогодишните.

Този ръст се забелязва във всички дни на седмицата без сряда, като е особено видим през уикенда.

Класацията с топ програмите не показва някакви нови предавания или промени, които да обясняват повишения зрителски интерес. Затова пък за първи път от месеци насам новините и публицистичните предавания започват да заемат все повече и по-високи позиции.

„Лице в лице“ се връща в топ 10 с броя си от петък, с дискусия възможно ли е управление на малцинството, след като стана ясно, че правителството губи подкрепата на една от партиите в коалицията.

Водещите предавания остават без изненади, като по-големия интерес към новините личи и по добрите резултати на близките по време предавания – „Защо, господин министър“ и „Стани богат“.

Подреждането на предаванията за зрителите между 18 и 49 години както винаги се различава от това за всички над 4 години. По-младите и работещи активно зрители, които нямат толкова време за телевизия, а и се информират за новините основно от интернет, предпочитат да гледат развлекателно съдържание и на първите места са „Черешката на тортата“ и два комедийни сериала по Нова и по бТВ. Същевременно и тук в топ 10 има две централни емисии новини по двете централни телевизии, като това са новините в понеделник.

БНТ влиза в класацията с две излъчени футболни срещи. Тук също е фактор това, че класацията е за всички зрители, за мъжка аудитория резултатите вероятно ще са доста по-добри.