Седмица 21 – сезонът завършва добре

Приключват и последните предавания и сериали от пролетния сезон.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 21 – сезонът завършва добре

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В седмицата между 22 и 28 май приключват и последните предавания и сериали от пролетния сезон, съвсем малко на брой, но въпреки това средноседмичната гледаемост си остава над тази от миналата година, поне за зрителите над 4 години. Дори и за по-ограничена аудитория като 18-49 години, рейтингите са равни на тези от 2022 година, което също е много добър резултат.

В подреждането на топ програмите има доста промени, също свързани с края на пролетния сезон и появяването на нови предавания. Започва нов сезон на „Черешката на тортата“ и веднага се класира в първата петица. Прави впечатление, че извън новите позиции в класацията, за които няма исторически данни за сравняване, много от предаванията са с по-ниски рейтинги отколкото през предходната седмица. Това също е свързано косвено с края на сезона и приключването на атрактивните предавания, които привличат зрителите пред екрана и ги карат да държат телевизора включен по цяла вечер.

Тази низходяща инерция се вижда и по рейтингите на последните епизоди, излъчени през седмицата, интересът към тях е сравнително по-слаб, отколкото по време на активния сезон.

При публицистичните предавания интересът е променлив. Ситуацията остава динамична и с много новини всеки ден, но зрителите не следят всичко и на всяка цена, интересът към предаванията за политика се обуславя от поканените гости и те определят и рейтингите.