Седмица 21 – превключване на летен режим

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 21 – превключване на летен режим

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 23-29 май са идентични на тези от предишните две седмици и се задържат във своеобразно плато, което копира тенденцията от миналата година, но с по-слаби резултати. Ниската гледаемост не е необяснима, тази година и първата от две насам без абсолютно никакви рестрикции и хората се възползват, за да прекарват повече време навън.

Пролетният сезон на телевизиите завърши. Любимите на зрителите формати, както и новите риалитита и сериали приключиха и отстъпват място на лятната програма. В динамиката на гледаемостта на предаванията личи, че въпреки по-големия интерес към финалните епизоди, общата тенденция към намалена гледаемост в по-топлите месеци се вижда дори и при тези предавания.

В класацията с топ предавания за седмицата има промени, продиктувани от края на пролетния телевизионен сезон. На първо място за зрителите над 4 години се връща турския сериал по бТВ, докато за зрителите между 18 и 49 години най-гледаното предаване е „Близнакът“ – неделният вечерен филм по Нова телевизия. Филмовата програма през уикендите е ориентирана към семейна аудитория и заглавия от нея редовно са сред топ програмите в този сезон.

На второ място за зрителите и от двете следени целеви групи е сериалът „Съни бийч“ по бТВ. С близък резултат е и „Черешката на тортата“ по Нова телевизия, което потвърждава интереса на хората към развлекателно и забавно съдържание. По изключение в класацията тази седмица попадат и два мача, излъчени по бТВ екшън, но тъй като става дума за финал на Шампионска лига, то големият зрителски интерес е обясним. В случая говорим за класацията за смесена аудитория, за мъжете подреждането вероятно би било различно.