Седмица 21 – най-зле до тук

Средноседмичните рейтинги за периода 20-26 май са на най-ниското ниво от началото на годината.

Текст: Елица Павлович, Петя Розева от Redlink
Седмица 21 – най-зле до тук

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 20-26 май са на най-ниското ниво от началото на годината и дори дългият уикенд покрай 24-ти май не е помогнал на телевизиите да задържат зрителите си. Нивото на рейтингите е на ниско ниво по-рано отколкото през миналата година, когато подобни стойности се достигат през летните седмици.

Основната причина разбира се е в това, че завърши пролетният телевизионен сезон и всички популярни предавания в него. Телевизиите имат подготвена и лятна програма с атрактивни заглавия и сериали, но тя не е толкова наситена като пролетната. Все пак начело в класацията с най-гледани програми веднага застават „Черешката на тортата“ и „Кой да знае?“ с на практика идентичен рейтинг, следвани от емисиите новини на двете големи телевизии в сряда и понеделник, както и късната във вторник. Следват двете публицистични предавания в прайм тайма – „Защо, господин министър?“ и „На фокус с Лора Крумова“ в частта си след новините.

Присъствието на толкова новинарско съдържание, сериали и филми е характерно за месеците на лятото, когато интересът на зрителите не е привлечен от водещите заглавия в прайм тайма. Отделен въпрос е какво ниво на интерес поддържат тези предавания сред публиката – независимо, че предстоят двойни избори съвсем скоро, интересът на хората към свързаните с това програми не е впечатляващ.

Това е особено видно сред хората между 18 и 49 години. Сами по себе си те не са любители на телевизията и са една от трудните за хващане целеви групи, но данните за гледаемостта на публицистични предавания са тъжни. В период на активна предизборна кампания гледаемостта на хората в активна възраст се срива до много ниски нива, които подсказват незаинтересованост и пасивност. Това е и напомняне за прогнозите за ниска избирателна активност, независимо от безспорния факт, че 18-49 годишните научават новините не от телевизията, а от дигиталните платформи, които следят.

Седмицата слага началото на ниските летни резултати и остава надеждата, че няма да има рейтинги по-надолу от миналогодишните.