Седмица 20 – краят на ТВ сезона

В тази седмица приключиха и последните риалити формати по двете големи телевизии.

Текст: Елица Павлович, Петя Розева от Redlink
Седмица 20 – краят на ТВ сезона

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В седмицата между 13 и 19 април приключиха и последните риалити формати по двете големи телевизии. Това обаче не помага достатъчно на средноседмичните нива и те остават под миналогодишните, макар и малко.

Начело в класацията е финалът на „Като две капки вода“ със значително по-висок рейтинг от всички останали предавания. След един сезон, в който предаването е неизменен лидер в седмичните класации, финалът му увенчава големия успех. В допълнение вероятно помага и нестандартният формат на провеждане, тъй като за първи път концертът е в голяма зала.

Финалите на Hell’s Kitchen, Dancing stars и „Ергенът“ също са на първите места в класацията. В дадената седмица има съвпадение в интересите на всички зрители над 4 години с тези между 18 и 49 години, с изключение на емисията новини – по някаква причина всички зрители са гледали новини най-много в четвъртък, а 18-49 годишните – в понеделник.

Риалити форматите водят убедително пред сериалите, макар че родните сериали са качествени и имат успешна история зад гърба си – това се отнася и до трите заглавия този сезон. Седмичните им рейтинги не достигат тези на риалити форматите и с времето аудиторията им полека намалява, освен при „Вина“. От друга страна сериалите са формат, който има много дълъг живот – онлайн, за гледане наведнъж, както и напред във времето с повторения на екран и на онлайн платформите.

При риалити форматите победителите са ясни, но има и няколко любопитни изключения, при които последният епизод всъщност няма по-висок рейтинг от предпоследния, а малко по-нисък. Това не значи, че лоялната аудитория няма да намери начин да види какво се е случило, но измерването на кумулативни аудитории в България все още си остава далечна мечта.