Седмица 20 – и капките не помагат

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 20 – и капките не помагат

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 16-22 май продължават тенденцията от последните седмици да са на нива по-ниски от миналогодишните и по-скоро с летни стойности, въпреки че пролетният телевизионен сезон едва сега завършва. Финалът на „Като две капки вода“ има много висок рейтинг, но това не е спасило средните нива за седмицата.

Подреждането на топ предаванията показва финалите на предаванията през изминалата седмица – лидерът на сезона „Като две капки вода“, „Ергенът“ и Hell’s kitchen. Следват обичайните предпочитани от зрителите заглавия. Във възрастовата група 18-49 години прави впечатление, че „Шоуто на Николаос Цитиридис“ е на четвърто място, с рейтинг равен с този на финалния епизод на „Един за друг“. Този факт е за отбелязване, защото предаването на Цитиридис върви в ефир от няколко сезона и не е често срещан феномен вече познато предаване да има възходящ тренд на рейтингите – по-често е обратното. Явно обаче водещият и предаването намират начин да задържат и увеличават аудиторията си.

Безрадостна е картината за публицистичните и коментарни предавания по телевизията. Рейтингите им трайно вървят надолу за аудиторията 18-49 години. В условията на война и сериозна икономическа криза е показателно, че телевизиите не успяват да спечелят кредит на доверие сред по-младата аудитория и да привлекат вниманието със съдържанието, което предлагат, както и че водещите и гостите не увеличават зрителския интерес.

Различна е картината при забавленията – очевидно онова, което основно привлича хората пред екраните. В своя юбилеен десети сезон шоуто „Като две капки вода“ завършва с доста по-висок рейтинг от този на първия епизод – постижение, което нито едно друго предаване в прайм тайма не успява да повтори. Въпреки това и другите финални епизоди привличат повече публика от средното за сезона, като „Един за друг“ и Hell’s kitchen имат рейтинги, доста близки до тези на първия си епизод. Финалът на „Ергенът“ също има рейтинг близък до този на първия епизод, но не го надскача, което показва, че скандалите около предаването не са довели много нова аудитория извън лоялните зрители, за които е интересно да проследят до самия край развитието на сюжета. Фактът, че медийният фокус върху риалити формата не е променил нагласите на аудиторията и интересът се е запазил непроменен също показва, че кредитът на доверие на зрителите към медиите е нисък и те се водят повече от собственото си мнение и преценка.