Седмица 2 – цял ден пред телевизора

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 2 – цял ден пред телевизора

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След едно по-слабо начало на годината с гледаемост под тази от 2020, втората седмица на годината между 11 и 17 януари показва ръст. Това е обяснимо, тъй като сравнението е с период от миналата година, в който животът все още беше нормален.

Гледаемостта по часове ясно показва къде са основните различия спрямо миналата година. Виждаме по-късен старт на телевизионното време сутрин, тъй като част от хората не пътуват до офисите си и не приготвят децата за училище, след това има видим ръст в дневните часове и в късния прайм-тайм. Основните часове в прайм-тайма имат резултати като миналогодишните и дори малко под тях. Това се обяснява с междинния период за двете основни телевизии – Нова и бТВ, които още не са пуснали новите риалити формати и сериали за пролетния сезон. В такива моменти – както е и през лятото – зрителите се насочват и към алтернативите в кабелните телевизии. Това обяснява и високите дневни рейтинги, тъй като кабелните телевизии по принцип имат много добра програма и гледаемост през деня, близка до тази в прайм-тайма им.

По-малкият интерес към основните телевизии личи и по рейтингите на топ програмите, които не са високи и дори намаляват за голяма част спрямо миналата седмица. Само за сравнение – в края на миналата година топ програмите са били в диапазона на рейтиги от 16 рейтинг точки до над 7 на последната позиция, като например обедните новини на Нова са били с рейтинг 9.

По-ниските рейтинги на топ предаванията позволяват в класацията да влязат и по-нетипични за активния сезон програми като Семейни войни на доста висока позиция, Лице в лице – с голям ръст спрямо миналата седмица. С две предавания присъства и БНТ, като „Още от деня“ на Надя Обретенова има по-висок рейтинг от новините.