Седмица 18 – празници пред телевизора

Тепърва предстои нормализиране на гледаемостта, а и на времето навън и тогава ще се променят отново рейтингите и кривата на гледаемост.

Текст: Елица Павлович, Петя Розева от Redlink
Седмица 18 – празници пред телевизора

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за всики ТВ зрители над 4 години в периода 29 април – 9 май са над миналогодишните нива, което не се е случвало от месеци. Дори за по-тясната целева група 18-49 години средното ниво е равно на миналата година, което не се е случвало от началото на тази година.

Обяснението е ясно – дългите великденски празници, които по традиция са семейни и също по традиция телевизорът е включен когато всички са си у дома. Тези специфики на гледане личат и в рейтингите.

Както се вижда в класацията с топ предавания, противно на очакванията по-високите седмични нива на рейтинги да се отразят в ръст на гледането на най-популярните предавания, това не е така. Напротив, по-голямата част от предаванията имат по-ниски рейтинги спрямо миналата седмица. Показателно, в долната половина на таблицата се вижда ръст на няколко предавания, излъчвани в дневния часови пояс, което потвърждава хипотезата, че хората са били по-дълго пред телевизора.

В подкрепа на това твърдение е и долната графика:

Това е гледаемостта по часове през седмица 18 сравнена с предишната. Вижда се от една страна стабилният ръст в дневните часове и от друга намаление във вечерните часове. Има и друг показателен резултат – разгледани по телевизии прави впечатление, че с най-голям ръст през седмицата са каналите на The Sales House, които са само нишови телевизии и детски канали, а те традиционно се гледат повече извън общоприетия прайм тайм във вечерните часове.

Разбира се тези добри резултати за всички телевизии са нещо като аномалия и не могат да се разглеждат като тенденция. Тепърва предстои нормализиране на гледаемостта, а и на времето навън и тогава ще се променят отново рейтингите и кривата на гледаемост.