Седмица 16 – рано е за радост

Няколко дни лошо време са добра новина за телевизията.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 16 – рано е за радост

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Няколко дни лошо време са добра новина за телевизията и през седмицата 15-21 април средноседмичните рейтинги се повишават за първи път от седмици насам, но остават под миналогодишните. Това са резултатите за всички зрители над 4 години, но същия позитивен резултат е налице и за по-тясната и по-малко гледаща телевизия група на хората между 18 и 49 години. Все пак е рано за оптимизъм и предстои да се види дали това е тенденция или просто временен ефект от промяната във времето.

Повечето от топ предаванията също отбелязват ръст в рейтингите, като за най-гледаните две „Като две капки вода“ и Hell’s Kitchen той е малък, а по-видим е за следващите три топ програми. В „Защо, господин министър?“ е гостувал служебният министър на труда и социалните грижи Ивайло Иванов, като е обявил надбавките за пенсионерите за Великден. Едва ли само това е обяснението за по-високата гледаемост на предаването, по-скоро фактор е и това, че зрителите са от по-ранен час пред телевизора когато навън е хладно и това личи също по увеличения интерес към предавания в ранните вечерни часове като „Стани богат“ или „Сделка или не“.

Предаванията в прайм тайма са като цяло устойчиви на промените в рейтингите и поддържат високите си нива, но въпреки това се забелязва, че с изключение на „Като две капки вода“ всички останали са под нивата на стартовите си епизоди и с колебания в зрителския интерес.

При публицистичните предавания се вижда повишаване на резултата само за „Защо, господин министър?“, докато останалите предавания дори да имат някакъв малък ръст са по-скоро с тенденция на намаляващ интерес, макар да е предизборен период. В случая за увеличаване на интереса към публицистиката само малко дъжд не е достатъчен.