Седмица 14 – синоптична гледаемост

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 14 – синоптична гледаемост

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните нива на гледаемост в периода от 4 до 10 април продължават да са видимо по-ниски от миналогодишните, като нивата се доближават до тези в началото на лятото. Ето и обяснението:

На графиката с гледаемост по дни се вижда ясно, че синоптичната прогноза е решаваща за нивото на интерес към телевизионната програма, като най-малко зрителите са се задържали през телевизорите в петък и събота, когато беше топло, а по-студеното време в неделя отново увеличава средните рейтинги.

Сред топ програмите няма изненадващи размествания или неочаквани лидери. Двете най-любими на българите предавания „Като две капки вода“ по Нова телевизия и „България търси талант“ по бТВ остават с еднакво високи рейтинги. Класацията показва рейтингите както за цялата аудитория 4+, така и за хората между 18 и 49 години, които са по-заети, по-активни и по-млади. Обяснимо е, че при тях обикновено рейтингите са по-ниски. Има все пак няколко предавания, които са предпочитани точно от тази възрастова група – това са традиционно по-късните новини и сериали, но също така и риалити форматът „Един за друг“, където самите участници са повече на подобна възраст. Интересно е, че има голям интерес именно в този сегмент зрители към новините по БНТ, която традиционно е телевизия, предпочитана от по-възрастните.

Публицистичните предавания продължават да губят интереса на зрителите. Ръст има само при „120 минути“, но дори той не компенсира намалелите рейтинги, въпреки много актуалните разговори по теми около войната, НАТО, интервюта с министъра на културата и Ивет Лалова.

Точно обратна е тенденцията при развлекателните предавания и сериалите. Динамиката на най-гледаните сред тях изобщо не отговаря на общите тенденции към спад в рейтингите. „Като две капки вода“ достига в последните седмици рейтинги, по-високи от тези в началото на сезона, като никое от другите предавания не показва сериозен спад, освен „Стани богат“ и шоуто на Силвена Роу, които обаче се излъчват в по-ранен час на деня и неизбежно страдат от хубавото време и това, че хората са повече навън.