Седмица 13 – тъжно предизборно

В отсъствието на фаворита на сезона „Като две капки вода“ в изборната нощ, на първо място като най-гледано предаване се класира турския сериал по бТВ.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 13 – тъжно предизборно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Общата гледаемост през изборната седмица 29 март – 2 април за всички зрители над 4 години е по-висока от миналогодишната и на фона на предишните няколко седмици се забелязва стабилност в резултатите. През миналата година промените в рейтингите са по-динамични, но фактор тук е и времето, което засега не е пролетно и задържа хората по-дълго у дома.

Резултатите като средноседмични рейтинги са по-добри от миналогодишните за всички телевизионни групи освен The Sales House. При БНТ това вероятно е моментен ефект от изборите.

На фона на добрите резултати в общата гледаемост е интересно да се види от къде идва увеличението. На графиката по часове се вижда, че по-високите рейтинги не са във вечерните часове или прайм тайма, а през деня.

Същото личи и в подреждането на топ програмите. Много голяма част от тях са с по-ниски рейтинги, като най-видимо е намалението за „Кошмари в кухнята“ и, за съжаление, две директно свързани с изборната седмица предавания – новините по бТВ и „Изборът на България: Въпрос на парламент“ по Нова телевизия. В отсъствието на фаворита на сезона „Като две капки вода“ в изборната нощ, на първо място като най-гледано предаване се класира турския сериал по бТВ, следван от новините и Hell’s Kitchen.

Липсата на интерес към новинарските и публицистични предавания в седмицата с изборите не се нуждае от коментар. Особено красноречива е картината за аудиторията между 18 и 49 години – активните граждани, за които разбира се телевизията не е единствената медия за информиране, те са по-скоро дигитално ориентирани, но в случая промяната надолу в рейтингите говори за нещо близко до съзнателно избягване на политическа информация.

Резултатите от изборите са ясни, програмите на двете телевизии се връщат към нормалния си график.