Седмица 12 – само две новини

Средноседмичните рейтинги за периода 20-26 март са точно на нивата от миналата година.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 12 – само две новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 20-26 март са точно на нивата от миналата година. Това се дължи основно на доброто предстовяне на новия сезон в Нова телевизия и на стабилния интерес към утвърдените предавания в бТВ – основно новините и турския вечерен сериал.

Две са новините в топ програмите за всички зрители над 4 години и това са двете нови предавания, които влизат в класацията. Едното е спечелилият „Оскар“ документален филм за Навални, който бТВ излъчи и се класира на 12-та позиция. Интересно е, че и в подреждането на топ програмите за зрителите между 18 и 49 години филмът „Навални“ е на същата позиция, също с висок рейтинг (8 рейтинг точки). Второто предаване е „Парламент 49: време за избор“ и интересът към него също е обясним в последните предизборни седмици. За зрителите между 18 и 49 години това предаване също влиза в топ програмите, но е доста по-надолу в класацията. Затова пък мачът между България и Черна гора е гледан повече и класиран по-високо от зрителите 18-49 години.

Добрите резултати на „Парламент 49: време за избор“ изглежда не са показателни за общия интерес към политическите теми. Макар и в предизборна кампания, българите явно са изморени от говорене по темата и публицистичните предавания вървят надолу. Изключение прави само Панорама, която също е във формат на предизборно студио, с участници от всички основни политически сили.

Прави впечатление, че предаванията на първите пет места остават непроменени втора поредна седмица. Трайните зрителски навици са и търсене на повторяемост и спокойствие в обстановка, която съдържа много предпоставки за стрес. Това до голяма степен обяснява и защо не се гледат публицистичните предавания.