Седмица 12 – дълго чакана пролет

Динамиката на топ програмите потвърждава тенденцията и всички топ програми имат низходящ тренд с малко изключения

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 12 – дълго чакана пролет

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Първите топли пролетни дни в седмицата между 21 и 27 март се отразяват много видимо на зрителския интерес и средноседмичните рейтинги падат до нива, доста по-ниски от миналогодишните.

Това личи особено ясно в разликите на рейтингите по дни спрямо предишната седмица. В първите два дни почти няма разлика и това обяснява силното лидерство на „Като две капки вода“ – предаване, което се излъчва в понеделник. След това престоят пред екрана намалява и това личи особено ясно през уикенда.

Динамиката на топ програмите потвърждава тенденцията. Всички топ програми имат низходящ тренд с малко изключения. Именно по изключенията се вижда, че причина за намалялата телевизионна гледаемост е хубавото време навън – късните програми увеличават рейтинга си, а това е типично за периоди, в които хората се прибират по-късно, защото времето навън предразполага за активности на открито.

„Като две капки вода“ продължава да е лидер в подреждането на най-гледаните предавания и специално при аудиторията 18-49 години има видима преднина пред следващите програми в класацията.

Интересът към новините е традиционно висок, но затова пък за първи път от седмици почти никое от публицистичните предавания не е влязло в топ 25 класацията. От излъчванията на „Лице в лице“ най-гледан е броят в понеделник на тема „Може ли България да стане енергийно независима от Русия?“ с гости Явор Куюмджиев, Иво Николов и Иван Христанов. Интересът към точно този брой на предаването е обясним отчасти и с високите рейтинги в понеделник, когато повече хора са гледали телевизия, защото темата се разглежда и в следващите дни, с по-известни гости, но вече няма такива рейтинги.

Проследяването на рейтингите на публицистичните предавания от началото на годината показва ясно, че хората са загубили интерес към този вид съдържание през изминалата седмица. Това е странно при продължаващата война и сложната икономическа обстановка, освен това неминуемо поставя въпроса кои са алтернативните източници на информация, към които се обръщат хората. „120 минути“ не е в топ предаванията за първи път от началото на годината, но и останалите предавания са на почти най-ниските си рейтинги за годината.

Намалението в общата гледаемост почти не се е отразило на риалити форматите и сериалите, освен при Силвена Роу, защото нейното шоу се излъчва в по-ранен час през уикенда, когато хората още са навън.