Седмица 10 – между новините и „Като две капки вода“

В топ предаванията за първи път от известно време влизат и новините на БНТ.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 10 – между новините и „Като две капки вода“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните нива на гледаемост между 7 и 13 март остават над миналогодишните.

Две предавания имат най-висок рейтинг през седмицата и то абсолютно идентичен – новинарската емисия на бТВ и „Като две капки вода“ по Нова телевизия. Двете показват много добре разнопосочните фокуси на вниманието на зрителите в момента – от една страна войната в Украйна и последствията от нея, а от друга желанието за развлечения и по-интересно съдържание. Същите две тенденции се виждат във всички програми в класацията. Новото предаване на бТВ „Защо, господин министър?“, което се излъчва непосредствено след новините, има и рейтинг, близък до тях. Гост във втория му брой е Асен Василев. В същото време сред топ предаванията са България търси талант“ и „Стани богат“, а турският вечерен сериал слиза на шесто място, след като традиционно е на някоя от челните позиции за аудиторията 4+. Повишеният интерес към новините и случващото се по света се потвърждава и от факта, че в топ предаванията за първи път от известно време влизат и новините на БНТ.

Прави впечатление, че вечерният сериал на Нова телевизия „Лъжите в нас“, както и предаването „Един за друг“, имат по-високи рейтинги за зрители 18-49 години, отколкото за цялата ТВ аудитория. Това показва предпочитанието на тази група от активни хора към съдържание, което те явно припознават като по-интересно и подходящо за тях.

Сред публицистичните предавания с най-висок рейтинг е броят на „Лице в лице“ в понеделник, когато при Цветанка Ризова гостува генерал Стефан Янев. Средноседмичният рейтинг на всички броеве на предаването остава по-нисък от този на „120 минути“, а „Защо, господин министър?“ е с доста по-високи рейтинги, тъй като само то се излъчва в прайм тайм или в най-гледаното време на телевизията.

Ако общо посоката на публицистиката е към задържане на нивата на аудиторията, то при развлекателните предавания определено се вижда възходящ тренд. Той е особено видим при лидерите „Като две капки вода“ и „България търси талант“, които имат по-голяма аудитория, отколкото за първия си брой – тоест са успели да добавят нови зрители към лоялните такива, които вече следят предаванията.