Рекордите, които не искаме да подобрим

Покрай старта на Олимпийските игри в Париж, WWF и ТRY представят кампанията „Климатични игри“

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докато целия свят гледа с интерес Олимпийските игри в Париж и следи поставянето на нови световни рекорди, агенцията TRY Норвегия и WFF се възползват от момента, за да създадат свои собствени игри и световните рекорди, които не искаме да бъдат счупени. С кампанията „Климатични игри“ WWF предупреждава, че новите климатични рекорди, поставени напоследък по целия свят, не са рекордите, които отделните нации искат да бъдат подобрени. Рекордната жега, топенето на ледовете и унищожаването на природата сигнализират за заплаха за самото оцеляване на човечеството.
В центъра на кампанията „Климатични игри“ е 60“ - олимпийски спот, замислен и продуциран от TRY и продуцентската компания Aparent, който обаче съвсем не е свързан с олимпийските рекорди. Спотът комбинира кадри на горски пожари, наводнения и природни бедствия с аудио от спортни коментари, обсъждащи поставянето на нови световни рекорди и други спортни постижения. Сред рекордите, изброени във видеото, са обявяването на 2023 г. за най-горещата година в историята, регистрирането на нови национални топлинни рекорди а в 77 държави по света, европейският рекорд за най-големия горски пожар в историята на континента, поставен в Гърция, африканският рекорд за най-дълго продължаващ тропически циклон досега в Мозамбик и други.

View this post on Instagram

A post shared by McDonald's France (@mcdonaldsfrance)


Видеото от кампанията, която използва значително по-различен подход към традиционния олимпийски маркетинг, е излъчено по френската телевизия точно преди финала на бягане 100 метра за мъже и е допълнено с външна реклама в Париж. Офисите на WWF по целия свят се възползват от моменти по време на игрите, когато се поставят нови спортни рекорди, за да споделят местните национални климатични рекорди.

Ако четете новините, не е необичайно да видите в държавите да се чупят два вида рекорди - спортни рекорди и климатични рекорди. За съжаление, единия тип рекорди получава много по-малко внимание, отколкото заслужават. Тъй като страни от цял свят се събират за Олимпиадата, това е идеалният момент да подчертаем рекордите, които не искаме да счупим и да предадем посланието, че заедно можем да променим играта", отбелязват Халвард Вааланд и Матиас Сандвик - творците зад кампанията.

Въпреки че посланието на кампанията е мрачно, WWF иска да подчертае, че промяната е възможна. WWF се надява, че подобен дух на решителност, единство и усилия, който е демонстриран толкова ярко на игрите, може да помогне за вдъхновяването на лидерите и хората по света да предприемат критичните действия, необходими за стабилизиране на климата и прекратяване на загубата на природа.

Мануел Пулгар-Видал, глобален ръководител на WWF за климата и енергетиката, заявява: "На Олимпийските игри хората ще покажат какво могат да постигнат с невероятни усилия. Сега имаме нужда нашите лидери да покажат същата решителност като тези спортни шампиони и да поставят климата и природата на пътя към възстановяване."