Ръстът в рекламните бюджети продължава през ноември

Очакванията са пълното възстановяване на пазара да отнеме няколко години

от Redlink
Ръстът в рекламните бюджети продължава през ноември

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ноември месец отбелязва ръст в рекламните инвестиции както у нас, така и по света. В България увеличението на инвестиции в телевизия (измерени през TRPs) е +10% и така прогнозният спад на годишна база намалява до -8%, спрямо -10%, каквато беше прогнозата през октомври и доста по-добре от заложения от БАКА спад от -13% на годишна база.

Добри новини има и според Global Marketing Index на WARC за ноември. След като миналия месец за първи път от март насам беше отбелязан малък ръст от 51.5 пункта (50 е базата за „без промяна“), през ноември вече има 55.1 пункта ръст. В Европа ръстът е по-малък от средния, но също позитивен и расте от 50.8 през октомври до 52 през ноември.

Разгледани по медии всички имат подобрение, като при традиционните медии това се изразява в намаляващ ръст на загубите. Само телевизията сред не-дигиталните медии продължава да расте и достига ниво от 53.2 през ноември при 51.2 през октомври. Дигиталната и мобилната реклама отново имат най-голям ръст със стойности над 65. Подобрение има в радиото, което остава под 50 със стойности от 45.3 пункта, външната реклама и пресата също се възстановяват, макар и все още със загуби, като имат с 2 пункта по-добри резултати от октомври.

Въпреки тези позитивни сигнали за пазара, очакванията за следващата година са не особено оптимистични. Очаква се пълното възстановяване на пазара до нивата от началото на 2020 да отнеме няколко години. През следващата 2021 вероятно ще бъдат компенсирани около 60% от загубите от тази година.