Пролетен сезон 2023 – стабилност и много зрители

Телевизионният сезон приключи с отлични резултати и стабилна гледаемост.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Пролетен сезон 2023 – стабилност и много зрители

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Сезонните предавания в най-гледаното вечерно време приключиха и с това може да се сложи край на поредния телевизионен сезон с вече станалата традиционна надпревара между двете най-големи групи и да се види посоката на телевизионната гледаемост в България.

Новините са добри. На фона на все по-дигитализиращ се свят и с тенденции към намаляваща гледаемост във всички страни, у нас нищо подобно не се забелязва. Резултатите на много от предаванията са дори по-добри, отколкото през миналите им сезони, а още по-забележителен е фактът, че гледаемостта е стабилна и за разлика от преди в рейтингите има съвсем малки девиации. Анализите са направени на база рейтинг точки за цялата аудитория над 4 години, както се отчитат от пипълметричната система ГАРБ

Започваме с безспорния фаворит на есенния сезон – музикалното риалити „Като две капки вода“. Резултатите му са във всеки аспект отлични. Рейтингите му са стабилно около 20, което означава процента хора над 4 години, гледали всеки епизод на шоуто, а делът му е над 50%, което показва каква част от гледащите телевизия в този часови пояс са избрали именно това предаване – и те са повече от половината. Никое предаване през сезона няма такива резултати и те се срещат рядко поначало, така че „Като две капки вода“ може да се похвали с най-успешния си сезон досега. Общо предаването е достигнало до 86% от хората, като те са видели поне някаква част от него, а средната продължителност на гледане на епизод е час и 40 минути.

Това личи много добре при сравнение с предишния сезон на предаването, който макар и пак с много добри резултати не е постигнал нито такива рейтинги, нито такъв дял.

Друг добър пример е Hell’s Kitchen. Кулинарното риалити също като „Като две капки вода“ има много силен сезон, по-добър от предишния във всяко отношение.

Това се вижда ясно на графиките, като предаването има не само по-високи рейтинги и аудиторен дял, но и много по-стабилен интерес по време на сезона 2023, като за разлика от миналата година, когато ясно се вижда, че рейтингите са по-високи в началото, то сега напротив, има ръст в последните епизоди преди финала. И за Hell’s Kitchen гледаемостта на епизод се е увеличила от средно 44 минути през 2022 година до 1.11 мин. през този сезон. Средният му аудиторен дял е над 30%, което е доста голям ръст спрямо 24% средно за миналата година.

Интересни примери за позитивна динамика са „Ергенът“ и „Един за друг“. За „Ергенът“ това е втори сезон и след много обсъжданото начало и първия сезон, който предизвика голям шум, сега зрителите по-скоро знаят какво да очакват. В този смисъл малко по-слабите резултати сравнено с миналата година не са лоша новина, защото говорим за изграждане на лоялна аудитория.

Сравнението между двата сезона показва, че тази година рейтингите на предаването са много по-сабилни, делът му е намалял с малко, но остава близо до 30%, колкото е бил през първия сезон. Средното време гледаемост на епизод се увеличава до един час през този сезон, което е с десет минути повече. Всичко това дооказва, че форматът е намерил своите зрители и те го следят с интерес.

Предаването „Един за друг“ също се представя много добре. Има ръст в рейтингите и в аудиторния дял, което показва, че промените в схемата на предаването и новите водещи са се харесали на аудиторията.

В сравнение с миналогодишния сезон рейтингите на „Един за друг“ са стабилни в края на сезона, делът му се увеличава малко до 25%, а средната продължителност на гледане на епизод е с 15 минути повече от миналата година.

Разбира се вкусът на зрителите е променлива величина и не всички предавания могат да се похвалят с добри резултати. Ако трябва да се открои един губещ, то това е „Сървайвър“. Риалити форматът се върна на екран миналата година след доста дълго прекъсване и с големи очаквания, като резултатите му показват, че зрителсикят интерес е бил много добър, с високи рейтинги и една четвърт от гледащите пред екрана са избрали именно това предаване в дадените дни и часове. Съвсем обяснимо резултатите в началото и края на сезона са доста силни.

Не е така през 2023 година. След добро начало и по-високи резултати в първите епизоди, „Сървайвър“ трайно отстъпва пред другите конкурентни предавания и намалелият интерес се вижда ясно по трайно по-ниските рейтинги до самия край на формата. Все пак верните зрители на предаването са му отделили повече време от миналата година и средната гледаемост на епизод се увеличава с 15 минути до почти един час.

Резултатите от завършилия пролетен сезон показват, че макар и с динамика нагоре и надолу и промени в рейтингите, повечето предавания все пак са запазили или подобрили резултатите си, а при всички има увеличено време на гледане. Това залага много добри очаквания към предстоящите телевизионни сезони и вдъхва оптимизъм на рекламодателите, които продължават да разчитат основно на тази най-голяма и измерима медия в България.