Прочетете забранените книги

Penguin Random House се справя със забраните за книги в САЩ като организира Banned Wagon Tour.

от Redlink
Прочетете забранените книги

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Според организацията на американските писатели PEN America само между юли и декември 2022 г. 1477 книги са били оспорени или забранени в САЩ – обезпокоителен знак за често политически мотивирани тенденции към неоправдан държавен надзор и родителски контрол. Инициативата Banned Wagon (камион на забранените книги) на издателството Penguin Random House заема проактивна позиция срещу усилията за потискане на това, което младите хора могат да четат и научават. Със своята идея да събере тези книги на едно място и да ги разпространява, издателството се обръща към потребителска база, която изисква марките да имат ясна цел и да действат спрямо нея.

През месец октомври Penguin Random House ще тръгне на път, пътувайки през Джорджия, Тенеси, Луизиана и Тексас. Издателите са на мисия: да се борят със забраните на книги в САЩ, които ограничават художествените и нехудожествените заглавия, до които децата могат да имат достъп. Тяхната „Обиколка със забранени книги“ ще раздава безплатни копия на забранени книги в книжарниците в общности, засегнати от цензурата.

Издателството избра 12 заглавия, включително книги за млади читатели, които се занимават с теми за расизъм и хомосексуализъм, както и класически романи като „Ловецът на хвърчила“ на Халед Хосейни, „Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд и „Най-синьото око“ на Тони Морисън. The Banned Wagon или камионът със забранени книги е резултат от партньорство с Freedom to Read Foundation, Pen America и Little Free Library. Организаторите ще добавят от забранените книги и в Малките безплатни библиотеки по маршрута на турнето, за да подкрепят тази организация и да увеличат броя на книгите, които разпространява.

„Книгите ни дават перспектива; техните истории ни позволяват да се чувстваме забелязани и ни дават възможност да се учим от преживяванията на другите. Различните истории заслужават да бъдат разказани, а читателите заслужават автономията да избират какви книги да четат." казва Нихар Малавия, главен изпълнителен директор на издателството.

Penguin Random House не просто раздава безплатни книги и достига до общности, а работи в тясно сътрудничество с други организации в подкрепа на учители, библиотекари, автори и читатели. Мисията им е пример за всяка компания, която иска да застане зад кауза и да я подкрепи с реални действия.