Победителите в Effie България 2022

Noble Graphics отново е най-ефективната агенция за годината, а Kaufland - най-ефективен рекламодател

от Redlink
Победителите в Effie България 2022 Снимка: Милена Янкова

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Наградите Effie се присъждат на базата на най-важния критерий за успешна комуникация – нейната ефективност. Те са не просто признание. Те са форум с мисия да водят, вдъхновяват и награждават маркетинговата ефективност и професионалистите зад най-ефективните практики в рекламната и маркетингова индустрия.

На бляскава церемония бяха обявени победителите в петнадесетото издание на престижния конкурс Effie България. Най-ефективните маркетингови комуникации, реализирани в периода 1 януари 2021 – 31 август 2022 г., бяха наградени с общо пет златни, четири сребърни и седем бронзови отличия.

За „Най-ефективна агенция“ на 2022 година бе обявена Noble Graphics, която с общо шест награди - три златни, две сребърни и една бронзова - получи голямото отличие за трета поредна година и за шести път в историята на конкурса в България. Noble graphics бяха отличени със злато в категорията "Малък бюджет" за кампанията им "Топли приказки за лека нощ" за марката Олимпус на Тирбул ЕАД.

Кампанията успява да внедри марката в един от най-интимните моменти между родител и дете – ритуала на приспиването. Чрез собствена серия от аудио приказки, Олимпус помага на родителите в борбата за добрия сън на децата им, който се нарушава от прекомерната употреба на електронни устройства. Без да насърчава покупка на своите продукти, марката спомага за близо половин милион детски приспивания, а хиляди се абонират за приказките ѝ.

Втората златна награда за Noble Graphics е в категорията "Услуги" и е присъдена за кампанията "Карта та дрънка" за Kaufland България. С кампанията за представянето на картата за лоялност на Kaufland, агенцията и клиента решават да представят своята карта като ултимативното средство за пестене. А цялата комуникация дрънчи под звуците на стотинки в касичка. Благодарение на своя игрив и директен подход, Kaufland Card се превръща в най-успешната карта за „пестене“ на пазара.

Тази година, благодарение на въвеждането на категория „Устойчив успех“, агенции и компании имаха възможност да демонстрират ефективността на маркетинговите комуникации за повече от 3 години. Именно в категорията "Устойчив успех", напълно очаквано, Noble Graphics получиха и третата си златна награда за дългогодишната си работа с Carlsber България за марката "Пиринско".

За да остане лидер възможно най-дълго време, Пиринско прави нещо, което нито една друга бира не се осмелява да направи – марката не променя почти нищо в своята комуникация. Благодарение на тази консистентност, Пиринско остава на върха по-дълго от всеки друг бирен бранд през 21 век.

В класацията на Effie България 2022 на второ място(за трета поредна година) застана агенция proof., отличена с две златни и една сребърна награда. Златно отличие в категорията "Корпоратиени комуникации" proof. получиха за кампанията им за Telus International "Твоята първа работа има значение".

В рамките на кампанията, брандът успя да привлече 42% повече кандидати и да увеличи броя на новоназначените служители под 24 годишна възраст с 21%.

Второто си злато тази година proof. получиха в категорията "Нестопански сектор" за кампанията Sound OFF за Фондация "Четири лапи".

Кампанията успява да покаже по ясен и разбираем начин невидимите вреди върху уличните и домашни животни от новогодишните фойрверки, достигайки до 571 придобити медийни отразявания, а вследствие на кампанията 16 общини отменят новогодишните си зари.

Kaufland България спечели отличието „Най-ефективен рекламодател“ благодарение на спечеленото злато в категория "Услуги", двете сребърни награди в категории "Промоции" и "Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии" и бронзовата награда за активацията "MyFixeez" в категорията "Промоции". На второ място сред най-ефектиените рекламодатели за годината се нареди Carlsberg Bulgaria със златна награда за Пиринско в "Устойчив успех" и сребърното отличие за "Шуменско Авторско Пиво" в категория "Стоки".

Kaufland спечели и отличието "Най-ефективна търговска марка" за 2022г.

Пълния списък на всички наградени в Effie Awards България 2022 можете да разгледате тук.

Наградите Effie България се организират от Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА),с изключителната подкрепа на bTV Media Group – платинен спонсор, и Kaufland България – златен спонсор на конкурса.