ООН: Модният маркетинг трябва да промени посланията за устойчивост

Програмата за околната среда на ООН и UN Climate Change издадоха съвместен документ с препоръки за професионалистите, работещи в областта на модния маркетинг и комуникации.

от Redlink
ООН: Модният маркетинг трябва да промени посланията за устойчивост

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Програмата за околната среда на ООН и UN Climate Change издадоха съвместен документ с препоръки за професионалистите, работещи в областта на модния маркетинг и комуникации.

Целта на препоръките е да се съгласуват стратегиите за комуникация в модната индустрия с целта на ООН да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както и да се насърчи по-голяма устойчивост в модата. Ръководството се основава на осем водещи принципи, насочени към бранд мениджъри, маркетолози, медии, инфлуенсъри. Основните акценти са необходимостта от използване на научни факти, промени в поведението и практиките и популяризиране на усилията за защита на околоната среда.

Ключовите акценти от документа са:

Справяне с дезинформацията и greenwashing.
Препоръките са посланията да се основават на научна информация и се фокусират върху борбата с дезинформацията и green washing ("зеленото измиване"). Според ООН, въвеждането на устойчивостта като маркетингов инструмент в модната индустрия е довело до объркващ език и практики, което води до недоверие от страна на потребителите. Плейбукът цитира изследвания, които показват, че значителна част от посланията са неясни или неподкрепени.

Прозрачност и основани на доказателства практики
За да преодолеят предизвикателствата на недоверието, ООН препоръчва марките да подкрепят с представяне на доказателства и прозрачност твърденията си за устойчивост.

Използване на културното влияние.
Признавайки културното влияние на модата, документът признава индустрията като мощен маркетингов двигател, който формира желанията, амбициите и по-широките културни норми. ООН съветва професионалистите в модата да избягват език, който насърчава прекомерното потребление и настоява да информират потребителите за произхода на дрехите.

Инклузивен маркетинг и осведоменост за околната среда.
Плейбукът насърчава инклузивния маркетинг, който подчертава взаимосвързаността между модата, общностите, биоразнообразието и природата. Той подкрепя комуникаторите в модата да демонстрират по-широките последици от модните избори и да образоват потребителите в тази насока.

Популяризиране на промяната и лидерството.
Плейбукът препоръчва потребителите да се ангажират и да популяризират системните промени, като предлага и конкретни препоръки, които да ги подкрепят в това. Също така акцентират върху необходимостта ръководителите в модната индустрия да въплъщават ценностите, които популяризират

Представеният в Sustainable Fashion Communication Playbook общ подход предоставя рамка за професионалистите в модната индустрия да подобрят практиките по устойчивост, да се борят с дезинформацията и да насърчават положителни екологични и културни влияния.