Олимпийските игри в Париж задават нов стандарт на ангажираност

Спортните правила на олимпиадата си остават същите, развиват се зрителите и сега дигиталните платформи променят нивото на ангажираност на потребителите и обхвата на марките.

от Redlink
Олимпийските игри в Париж задават нов стандарт на ангажираност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Олимпиадата в Париж през 2024 г. е едно от най-големите глобални спортни събития, особено защото връща публиката след пандемията. Значението на Париж като търговски и културен център също така позиционира Олимпийските игри през 2024 г. като по-луксозна възможност за марките. Заради всичко това събитието застава в уникална светлина предвид периода, белязан от ускорено дигитално развитие от бизнеса и потребителите.

Euromonitor обяснява защо Олимпиадата в Париж през 2024 г. претендира за титлата „най-дигиталната олимпиада“.

Най-голям брой дигитални зрители онлайн и на място

Официално очакванията са около 15 милиона спортни ентусиасти и туристи да посетят Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това е най-големият брой присъстващи лично в сравнение с предишни олимпийски игри – само 43 000 посетители са дошли в Токио 2020 и малко над един милион посетители в Рио 2016. Броят на зрителите на място е по-висок от всякога, но броят на дигиталните зрители също е на най-високите нива

Иновации в ангажираността на феновете чрез дигитални изживявания

Олимпийските игри в Париж през 2024 г. разработват специални дигитални изживявания по време на преживяването на феновете. Официалното приложение, предлагащо функции като планиране на игри, резултати, медали и интерактивни карти, е изтеглено над 21 милиона пъти през май-юли на устройства с iOS и Android.

Според Euromonitor International: Digital Survey 2023, 40% от професионалистите в маркетинг индустрията заявяват, че добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR) ще повлияят на ангажираността на марката тази година. Това се вижда реализирано на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., където използването на AR е акцент. Партньорството на събитието със Snapchat Inc предлага AR филтри, достъпни чрез официалното приложение, официални плакати, места за състезания и улиците на Париж. Наслагването на виртуални изображения върху физическа среда е класически случай на използване на AR. Олимпиадата в Париж през 2024 г. използва това, за да почете 100-годишнината от Олимпиадата в Париж през 1924 г. Феновете могат да използват QR код, за да активират олимпийски рекорди в реално време чрез AR изживяване, свързвайки се с наследството на града.

Свързване с ново поколение фенове и спортисти

През юли, пиковия период на ангажираност на феновете, официалният сайт на Olympics.com посреща близо 231 милиона посетители. Въпреки че Париж 2024 г. е първата олимпиада с равен брой мъже и жени спортисти, само 38% от феновете, посетили Olympics.com, са жени

Социалните медии са ключови за свързване с ново поколение фенове. С нарастващото значение на генерираното от потребителите съдържание и маркетинга с инфлуенсъри, Париж 2024 г. представя първата по рода си олимпийска програма за създатели на съдържание. В партньорство с YouTube, Instagram и Tik Tok те са спонсорирани да посещават състезанията и да споделят опит чрез социалните медии.

Директно взаимодействие между спортисти и фенове в центъра на вниманието

Американската гимнастичка Симон Байлс е един забележителен пример с 12,3 милиона последователи в Instagram, докато официалният акаунт в paris2024 има само 3,4 милиона последователи.

Повишена дигитална релевантност

Повишената дигитална значимост на Париж 2024 предлага уникална възможност за марките да се свържат с глобалните си потребители. Френската електронна търговия се възползва от Олимпийските игри, като месечните посетители на Amazon France растат с 13%, което води до 24 милиона повече посетители през юли в сравнение с юни.

Procter & Gamble, дългогодишен официален спонсор на Олимпиадата, препозиционира портфолиото на своите марки като официални продукти. Head & Shoulders провежда кампания в социалните медии в Обединеното кралство като официален шампоан за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Кампанията включва британски спортисти - 29-годишният плувец Адам Пийти и 22-годишният гимнастик Джейк Джарман в TikTok. Марката отбелязва съответно 52% и 15% увеличение на продажбите в Amazon и Tesco през второто тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на 2023 г.

С развитието на дигиталния пейзаж синергията между Олимпийските игри и ангажираността на марката обещава да достигне нови висоти, което залага много високи очаквания за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.