Най-важното от Kantar Media Reactions 2024

Проуването Kantar Media Reactions 2024 за поредна година показва, че погледът върху медиите на хората в маркетинга и потребителите е различен.

от Redlink , Източник: Kantar
Най-важното от Kantar Media Reactions 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Годишното проучване на Kantar за глобалния медиен пейзаж показва несъответствия между местата където компаниите обичат да поставят реклами и къде потребителите обичат да ги виждат, също така разглежда стойността на рекламите, генерирани от AI, и защо доверието в X (преди Twitter) е паднало.

Вземайки предвид мненията на ~18 000 потребители от 27 пазара и мненията на 1000 старши маркетинг специалисти от цял ​​свят, годишното медийно проучване на Kantar, което можете да намерите тук, дава подробна картина за това как мислят работещите на комуникационния пазар и показва как публиката може да реагира.

Въпреки че по-голямата част от доклада е за предпочитанията в медиите, има важни разлики в отношението към творческото изпълнение, не на последно място заради не малкото 10% несъответствие между търговци и нормални хора, притеснявани от реклами, генерирани с помощта на AI. Като цяло обаче AI рекламата има все по-възприемчива аудитория, като 47% от анкетираните потребители вече я приемат – девет процентни пункта увеличение спрямо миналата година. Това са по-важните моменти от проучването:

X, платформата за микроблогинг, известна преди като Twitter, е в центъра на много противоречия след нашумялата смяна на собствеността през 2022 г. Въпреки че Twitter никога не е бил рекламен титан, той играе определена роля в маркетинга, но сега това се променя. Само 4% от търговците вярват, че рекламите на X са безопасни за марката.

26% от търговците планират да намалят разходите за реклама на X през 2025 г., което е най-голямото регистрирано отстъпление спрямо всяка друга голяма рекламна платформа.

Малко над една пета от маркетолозите са се доверили на реклами в X по време на придобиването (2022 г.). Сега само 12% биха го направили.

„Рекламодателите изместват маркетинговите си разходи от X от няколко години“, обяснява Гонка Бубани, глобален директор за лидерство в медиите в Kantar. „Маркетолозите са пазители на марката и трябва да се доверят на платформите, които използват. X се промени толкова много през последните години и може да бъде непредсказуем от ден за ден – трудно е да се чувствате уверени в безопасността на вашата марка в тази среда.“

Първото от многото несъответствия в нагласите между практикуващи рекламни специалисти и потребители. Amazon и TikTok са съвместно любимите дигитални медийни марки за потребителите – рекламите на Amazon често се възприемат като подходящи и полезни, докато рекламите на TikTok са забавни, според друго проучване на Kantar. Междувременно за маркетолозите нито един от тези формати не попада в първите пет. Новината е, че Netflix влиза в челната петица и за двете групи.

Предпочитани от потребителите дигитални медийни марки (скобите означават промяна спрямо миналогодишната класация; Amazon и TikTok споделят първото място):

Amazon (-)

TikTok (+2)

Instagram (+1)

Google (-2)

Netflix (ново)

Предпочитани от търговците дигитални медийни марки:

YouTube (-)

Instagram (+1)

Google (-1)

Netflix (ново)

Spotify (-)

Трето: несъответствие в предпочитанията на потребителите и маркетинговите специалисти

Предпочитани от потребителите канали:

Реклами на място за продажба (+3)

Кино реклами (-)

Спонсорирани събития (-2)

Реклами във вестници (+3)

Реклами извън дома (-2)

Предпочитани канали от търговците:

Дигитални реклами извън дома (+2)

Спонсорирани събития (-)

Онлайн видео реклами (-2)

Реклами извън дома (+7)

Реклами за електронна търговия (+1)