Microsoft инвестира 10 милиарда долара в OpenAI, създателя на ChatGPT

And just like that Microsotf са отново в играта

от Redlink
Microsoft инвестира 10 милиарда долара в OpenAI, създателя на ChatGPT

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Microsoft ще инвестира 10 милиарда долара в OpenAI и търси мястото си сред най-популярните и модерни системи за изкуствен интелект като се конкурира с Alphabet Inc., Amazon.com Inc. и Meta Platforms Inc.

Инвестицията е голяма новина за развитието на индустрията на изкуствен интелект и показва ангажимента на Microsoft за напредване на AI технологията и разработване на решения, които могат да помогнат на организации и хора от различни индустрии.

Microsoft ще финансира нуждата от облачни изчислителни мощности за обработка на огромни обеми от данни и управление на все по-сложни модели, които позволяват на програми като DALL-E да генерират изображения въз основа на шепа думи или ChatGPT да създават текст в отговори на запитвания. „Създадохме нашето партньорство с OpenAI около споделената амбиция за отговорно напредване на авангардни AI изследвания и демократизиране на AI като нова технологична платформа“, казва Сатя Надела, председател и главен изпълнителен директор на Microsoft, в изявление, което описва инвестицията.

OpenAI използва облака на Microsoft базираната услуга Azure за обучение на своите модели, а инвестицията на Microsoft ще позволи ускорение на процесите. Azure ще остане ексклузивен доставчик на облачни услуги за OpenAI. Освен това инвестицията ще помогне на Microsoft и OpenAI да си сътрудничат в разработването на AI решения, които могат да подобрят възможностите на продуктите и услугите на Microsoft. Например, Microsoft може да интегрира технологията за обработка на естествен език на OpenAI в своя виртуален асистент Cortana, за да го направи по-интелигентен и удобен за потребителя. Освен това инвестицията може да доведе до разработването на нови продукти и услуги, базирани на AI, като интелигентни чатботове или инструменти за предсказуем анализ, които могат да помогнат на бизнеса и хората да вземат по-добри решения.

От няколко месеца ChatGPT е завладял въображението на широка група потребители със способността си да имитира начина, по който истинските хора говорят и пишат. Реалистичните текстове предизвиват и загриженост за потенциала му да измести професионални автори и копирайтъри или пък да пише домашните на учениците. Инструментът също така бе наречен и „новия Google” и потенциална заплаха на основния бизнес на Google за търсене. ChatGPT отговаря на въпроси относно теми като политически науки и компютърно програмиране с подробни обяснения, а неговият формат на въпроси и отговори означава, че потребителите могат да се задълбочават. Ботът е в състояние да отговаря на запитвания по естествен и човешки начин, като води разговор и отговаря на следните въпроси, за разлика от основния списък със сини връзки, който предоставя търсенето с Google.

Инвестицията ще помогне на OpenAI да ускори своите изследователски и развойни дейности и да пусне своите решения на пазара по-бързо, и ще помогне на Microsoft и OpenAI да си сътрудничат в разработването на AI решения, които могат да подобрят продуктите и услугите на Microsoft. Инвестицията също е доказателство за нарастващото значение на изкуствения интелект в различни индустрии и потенциала му да трансформира начина, по който живеем и работим.