Lemon8 – новият „вълк в овча кожа“ на ByteDance?

Lemon8 е нещо между Instagram и Pinterest

Текст: Елена Миланова от Redlink , Източник: Lemon8
Lemon8 – новият „вълк в овча кожа“ на ByteDance?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В момента по-скоро са малко хората, които знаят за съществуването на Lemon8, но все по-често влиза в разговорите и ще чуваме това име, тъй като компанията майка на ТikTok ByteDance ще стартира по-сериозно платформата и в САЩ по-късно през тази година.

Lemon8 е замислена като алтернатива на Instagram и стартира в Япония през 2020 година. Описва се като „платформа за споделяне на съдържание за младежка общност“, където потребителите могат да открията „красиво, автентично и разнообразно съдържание“. Нещо като обединение на Instagram и Pinterest, най-доброто от тези два свята, но за поколението Z, където има красиви снимки, фокус върху продуктите, функции за категоризиране като при Pinterest с различни теми.

Според Ню Йорк Таймс наскоро ByteDance се е свързала със създатели на съдържание за приложението със съобщението, че Lemon8 споделя същия „механизъм за препоръки“ като TikTok – функцията с която никоя друга социална мрежа не може да се конкурира или възпроизведе.

Тъй като платформата в момента поставя създателите на първо място, вече има изявени тиктокъри като като Passion Williems (@passionwilliems), Natasha Mathurent (@natashascloset) и Gabrielle Victor (@gabivictorr), например, които изпробват Lemon8 с надеждата да бъдат сред първите адаптъри в приложението.

В приложението има много съдържание, но няма ясен начин то да се монетизира и това вероятно ще задържи още известно време големите създатели в другите мрежи. Липсата на маркетинг план е изненадваща, като се има предвид, че приложението е на три години - първо познато като Sharee (международна версия на китайското приложение Xiaohongshu, точно както TikTok отразява китайския си колега Douyin). Но от 2020 г. Lemon8 е постигнал напредък в Азия, включително Япония, Тайланд, Индонезия, Филипините, Виетнам, Малайзия и Сингапур.

Маркетърите, които знаят за Lemon8, се интересуват, а тези, които ще го открият по-късно ще са нащрек, както винаги става с платформи във възход. Но за момента търговците искат мащабиране, преди да се инвестират. Бизнесът иска повече яснота за ръста му и дали Lemon8 може да стане „следващият TikTok”. За момента може да се каже единствено, че потребителите на Lemon8 нарастват с 6.3 милиона изтегляния на приложението в целия свят в последните шест месеца (според данни на Apptopia). От февруари до момента, въпреки че Lemon8 е „под радара“ в САЩ, приложението е изтеглено от 256 хиляди потребители. Това може да изглежда малко, но не е – Lemon8 се класира на първо място в класацията топ 10 на App store за лайфстайл приложения в САЩ в седмицата на изслушаването на изпълнителния директор на ТikTok Шоу Чу пред Конгреса на САЩ.

Като резултат в момента се разпалва любопитството към Lemon8 сред маркетолозите, включително петте Digiday, които стабилно го поставиха на радара или MMI Agency, които в момента проучват приложението, преди да го представят на клиенти.

Връзката между Lemon8 и TikTok се подчертава през седмиците, откакто главният изпълнителен директор на TikTok се яви пред законодателите на САЩ, и въпреки това все още не е кристално ясна. Lemon8 не фигурира в списъка на компаниите на уебсайта на ByteDance или обратното. Вместо това Lemon8 споменава базираната в Сингапур частна компания Heliophilia Pte. Ltd като свой собственик — компания, учредена на 25 май 2022 г., според Сингапурския регистър на компаниите. Същият регистър показва, че Heliophilia се намира на същия адрес като местния офис на TikTok в Сингапур. Освен това Ройтерс съобщи миналата година, че Lemon8 се ръководи от Алекс Жу, отговарящ за стратегията в ByteDance, а също и бивш главен изпълнителен директор на TikTok.

И така, изглежда, че това държане настрана на Lemon8 от ByteDance е бил скорошен стратегически ход за отдалечаване на приложението от компанията и всякакви сестрински връзки в контекста на проблемите на TikTok в момента. Но връзките между тях са лесно откриваеми. Например, когато ByteDance се свърза с редица създатели миналия месец, компанията ги покани да станат стартиращи създатели на нейната „нова платформа Lemon8“, преди да бъде пусната официално в Съединените щати, като същевременно отбелязва успеха на своята „сестринска компания TikTok“. Също така редица служители на Lemon8 в LinkedIn или преди това са работили в ByteDance, TikTok или и двете, преди да се присъединят към приложението за лайфстайл, или изрично споменават, че са се присъединили към платформата, за да стартират „сестринската марка на TikTok“ в нови географски области. Така че има ясни признаци, просто ByteDance не говори широко и публично за тях.

Марките засега наблюдават острани и не бързат да се включват в приложението. Кийт Бендес, вицепрезидент по стратегията в агенцията Linqia, казва: „Тъй като разговорите за забрана на TikTok се засилиха, марките са по-загрижени за това как ще се развие тази сага, вместо да приемат ново приложение, което е собственост на същата компания майка.“

Наистина, колкото и вълнуващо да е да си първият на нововъзникваща платформа, факт е, че Lemon8 е собственост на ByteDance. И докато Конгресът не вземе решение относно бъдещето на TikTok, търговците ще останат предпазливи.

„Рекламодателите, които вече са предпазливи относно поставянето на бюджетите си в TikTok, няма да рискуват да възстановят аудитория на още едно приложение, което може да бъде блокирано от пазара в САЩ“, каза Бабар Джавед, директор по обществените въпроси в Z2C Limited. „Остава да се види дали всички приложения на ByteDance ще бъдат свалени или само тези, които достигнат критична маса и застрашават дуопола на Alphabet и Meta.“

Факт е, че днес повече търговци са добре запознати с това колко тясно са свързани служителите на TikTok със служителите на ByteDance. И като се има предвид, че Lemon8 е друго приложение от базираната в Пекин компания майка, вероятно на някакъв етап ще бъде подложен на подобен контрол по отношение на връзките си с ByteDance и китайското правителство.

„Със споделените ресурси, изходният код и телените рамки остават същите, което прави Lemon8 вълк в овча кожа“, казва Джавед. Вероятно затова ByteDance привидно остави приложението непознато за Конгреса, вместо да го превърне в следващия си голям проект.