Концерт за приспиване

12-часовият „Концерт на сънищата“ в Южна Корея има за цел да приспи присъстващите.

от Redlink
Концерт за приспиване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Южнокорейската агенция за събития Nominom е домакин на „Best Dream Concert“, първият концерт за сън в Корея. Създаден да помогне на страдащите от безсъние и лишаване от сън, събитието включва артисти, изпълняващи успокояваща музика с бавно темпо на живо в продължение на 12 часа от 19:00 до 7:00 сутринта. Присъстващите могат също да участват в лек клас по йога, за да се отпуснат преди лягане. Вместо седалки за всеки посетител на концерта са осигурени легла и пижами. Проведено през второто тримесечие на 2024 г., събитието се разпродава бързо, като билетите са на цена от 70 000 KRW (приблизително 50 USD).

Кое е единственото нещо, което идва на ум, когато се спомене Южна Корея? K-pop, най-вероятно. Въпреки това глобалният успех на K-културата е само един аспект от стремителния растеж на страната. Проучванията сочат, че между 60-те и 90-те години на миналия век икономиката на Южна Корея е нараснала с 1500%, а доходът на глава от населението се е увеличил осем пъти. Това икономическо чудо идва с висока цена - стремежът към прогрес насърчава свръхконкурентно общество и нацията сега се бори с епидемия от проблеми с психичното здраве и най-високите нива на самоубийства сред развитите страни.

Въпреки това южнокорейците, предимно по-младите поколения, отвръщат на удара и застават в полето на здравето. Контракултурните движения като „hitting mung“ – идеята да седиш някъде и умът ти да блуждае – стават популярни в началото на 20-те години. Има и годишно състезание за това кой може да бъде най-добрият в „неправенето на нищо“ (иронията тук не е пропусната).

Стремежът към уелнес не се ограничава само до южнокорейците – в Китай младите хора се настаняват в „старчески домове“, за да се пренастроят и да намерят отдих от взискателния градски начин на живот. В културите, които преследват подобрение на всяка цена, да бъдеш господар на собственото си време и вътрешно пространство се превръща във върховен лукс.