Кои са най-гледаните телевизионни предавания през 2023 година

Българското съдържание е абсолютен фаворит, като риалити форматите са предпочитани пред сериалите.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Кои са най-гледаните телевизионни предавания през 2023 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Какво най-много са гледали българите през 2023 година? Отговорът зависи от различни фактори, защото различните групи зрители предпочитат различни предавания, към което се добавя сезонният фактор и промените в програмите на телевизиите през годината. Системата за отчитане на рейтинги регистрира данни за всички зрители над 4 години, като извадката е национално представителна и съответно отговаря на застаряващото население, като с увеличаването на възрастта расте и телевизионното време. Затова в рейтингите на всички зрители дават отражение именно предпочитанията на по-лоялната, възрастна аудитория и съответно преглед на топ програмите по седмици показва, че там неизменни лидери са турския сериал и новините на бТВ. Какво гледат активните работещи хора?

Разгледахме целевата група 25-54 години. Ето техните предпочитания:

Прави впечатление, че класацията е доминирана от българско съдържание, като основната част са излъчени по Нова телевизия формати и сериали. бТВ също присъства, със същия профил предавания – представилите се успешно „Гласът на България“, „Ергенът“ и „Фермата“. БНТ имат само една позиция и тя е с футболна среща. Изключваме предаванията и филмите, излъчени около коледните и новогодишни празници, когато хората са у дома и телевизорът е включен – това са дни с традиционно висока гледаемост.

По изведените най-нисък и най-висок рейтинг се вижда, че има девиации за всички предавания, което се обяснява с фактори като времето, промени в програмата – тоест преместването на едно предаване извън обичайния му ден и час винаги се отразява на рейтинга му, също и какво има на гърба на дадено предаване или епизод, защото двете големи конкурентни телевизии имат навика да поставят сходни предавания паралелно в програмите си.

Ясно е едно – българското съдържание е най-любимо за българските зрители, като развлекателните и кулинарни риалити формати са по-предпочитани от сериалите. Най-гледаните сериали на свой ред също са български. Тези два безспорни факта са важни с оглед прогнозите за променящото се поведение на телевизионните зрители. Подобно на хората по целия свят и у нас се забелязва постепенно намаляване на телевизионното време за сметка на дигиталното време. Онлайн видео платформите обаче не предлагат достатъчно добро видео съдържание на български език – поне не на конкурентно ниво като качество спрямо телевизията.

Двете водещи телевизии на свой ред инвестират активно в съдържание, като бТВ започнаха 2024 година с голяма промяна, измествайки турския сериал в кабелните канали и замествайки го с игра в прайм тайма. Засега изглежда, че тази промяна е позитивна и работи за привличане на по-младите зрители, а амбициите за предстоящия пролетен сезон са още по-големи от страна и на двете телевизионни групи.

Линейната телевизия по света има своята роля и тя се свързва със съдържание, което хората не искат да гледат на запис – важни новини, спортни предавания. У нас както се вижда, телевизията остава важен източник за развлечения и в много други отношения – за музика, приключения, сериали с български актьори. Това няма да се промени и през настоящата година.