Какъв е този “подгряващ” бутон в TikTok?

Бутонът, който може да направи от всеки инфлуенсър

Текст: Елена Миланова от Redlink
Какъв е този “подгряващ” бутон в TikTok?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всички сме чували, че всеки може да стане вайръл в TikTok. Но скорошна статия на Forbes разкрива, че платформата всъщност селектира ръчно някои видеа и ги „подгрява“ към вирусния им статус. Ето накратко какво трябва да знаете за разкритията, а цялата статия можете да прочетете тук:

Какво точно е разкрито?
Теоретично TikTok описва своята легендарна For You страница като персонализирана емисия, в която алгоритъм предвижда интересите на потребителите въз основа на тяхното потребление. Сега обаче се разкрива, че служители на ТikTok и Byte Dance имат достъп до бутон (т.нар heating button), с който могат да разширяват разпространението на някои видеа, за да са сигурни, че достигат до определен брой гледания. За да потвърди тази оперативна интервенция, Forbes говори с шест източника (настоящи и бивши служители) и проверява вътрешни документи.

Според документ на TikTok, озаглавен MINT Heating Playbook, целта на този бутон е да промотира различни видове съдържание и да дава предимство на определена информация. „Общият брой гледания на "разгорещени" видеоклипове представлява голяма част от ежедневните общи гледания на видеоклипове, около 1-2%, което може да окаже значително влияние върху общите основни показатели.“

Всъщност, разнообразяването на информацията се вижда и с просто око. Ако сте потребители на TikTok сте забелязали, че в началото всичко беше синхронизиране по устни и танци на тренд аудио, а сега съдържанието е все по-разнообразно, включително и образователно. Така че такова подгряване не е задължително негативно нещо и допринася за разнообразието. Google, Meta и TikTok например си партнираха по време на пандемията, за да достигне точна информация до повече хора – но това беше оповестено.

Какъв е проблемът?
Липсата на прозрачност прави „подгряващия бутон“ проблематичен. Според източници на Forbes TikTok често използва подгряване, за да ухажва инфлуенсъри и марки, като ги примамва в парньорства, увеличавайки „ръчно“ гледанията на техните видеоклипове.

TikTok не разкрива кои видеа са суперзаредени, но в същото време има сигнали, че някои служители злоупотребяват с тази привилегия за свои видеа или на свои близки в нарушение на фирмената политика. В документа Heating Playbook се казва, че служителите могат да използват такова подгряване, за да „привличат влиятелни лица“ и да „популяризират разнообразно съдържание„ но и да „избутват важна информация", „да популяризират подходящи видеоклипове, които са били пропуснати от алгоритмите за препоръки“. Два източника споделят пред Forbes, че често са се чувствали оставени на собствените си преценки да решават дали определен видеоклип попада в тези насоки. На друго ниво неяснотата относно този бутон предизвиква и съмнения и страхове за политически манипулации и цензура.

TikTok отговоря съвсем общо на тези разкрития в тон с това, че работят за разнообразяването на съдържанието. През декември компанията обяви, че ще добави нов панел към препоръчаните видеоклипове, наречен „Защо това видео?“, който ще изясни защо даден потребител вижда конкретно съдържание, избрано за него. Обясненията обаче са доста общи като „Този видеоклип е популярен в САЩ“ или „Вие следвате този акаунт“, но не се споменава нищо за „подгряване“. Засега не става ясно дали суперзаредените по този начин видеа ще имат етикет.