Как октомври реабилитира телевизията

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Как октомври реабилитира телевизията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Данните за рекламните активности в телевизия през октомври продължават позитивната тенденция от септември с 8% повече продадени рейтинг точки спрямо миналата година. Така общо за целия пазар намалението в телевизия на годишна база става -10%, като през септември беше -12%.

Този месец добрите новини не са само за България. За първи път от юни миналата година WARC Global Marketing Index (GMI) също отбелязва ръст, макар и минимален. Индекс 50 означава „без промяна“ и при спад до 29.9 през април, през октомври за първи път се вижда малък ръст от 50.3. Резултатите по региони варират, като за Европа индексът все още е малко под 50 – 49.7, докато за Северна и Южна Америка е над 56, като там ръст има за всички видове медии.

Глобалният маркетинг индекс е важен показател за състоянието на бизнеса и маркетинговите бюджети. Ръстът през октомври се тълкува като сигнал, че бизнесът се ориентира вече по-добре в пандемичната обстановка, адаптира се и се учи „в крачка“ и започва да възстановява както инвестициите си, така и нивата на продажби.

Подробният анализ по медии показва изненадващ ръст за телевизията. При непрекъснатото увеличение на дигиталните бюджети, инвестициите в телевизия намаляват непрекъснато. През октомври обаче телевизията бележи ръст с един пункт и достига нива от 50.2, което се случва за първи път от февруари 2019 година. Сред другите медийни канали позитивни стойности имат дигиталните бюджети (65.2) и инвестициите в мобилна реклама (64.8). Радиото, външната реклама и пресата постепенно се възстановяват, но все още са с голям спад.

Ръстът на телевизията се обяснява с началото на коледната комуникация, по традиция много емоционална, а телевизията доказано е медията, която има най-силен емоционален отклик сред потребителите. Другата причина за увеличените бюджети е завръщането на екран на компании, които по различни причини са спрели комуникацията си през годината. Изглежда, че телевизията няма скоро да изгуби позицията си като водеща медия за рекламодателите не само в България.