Есенният телевизионен сезон – без икономии

Двете големи телевизии бТВ и Нова залагат на ефектно начало на есенния сезон, със силни заглавия, звездни водещи и ежедневна конкуренция.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Есенният телевизионен сезон – без икономии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На фона на инфлация и политическа несигурност, водещи до предпазливост в прогнозите за близкото бъдеще, едно нещо е сигурно – новият телевизионен сезон наближава, изобилстващ от популярни предавания и планиран без икономии.

Двете национални телевизии бТВ и Нова залагат на силни заглавия всяка делнична вечер, както и през уикендите. Есента все още не може да се предскаже в почти нито едно друго отношение, но дори ако предпазливостта на потребителите и икономиите в домакинствата доведат до повече време у дома и пред телевизора, гарантирано ще има какво да се гледа.

Не за първи сезон двете телевизии залагат на сходни формати – музикални риалити формати, български сериали, състезателни игри. За пореден път част от тези заглавия ще се излъчват точно по едно и също време, привличайки съответно една и съща аудитория, която трябва да реши накъде да насочи предпочитанията си. Пример са музикалните формати по двете телевизии – добре познатото и любимо на зрителите „Гласът на България“, запазвайки журито от последния сезон, ще се излъчва всяка неделя вечер. В същия ден и час по Нова телевизия ще се излъчва „Звездите в нас“ – новият музикален формат, в който подобно на „Като две капки вода“ ще има изпълнения на стари хитове с нови лица, но този път лицата няма да са знаменитости, а обикновени хора.

По-неочаквано е състезанието между двете теливизии в един по-малко атрактивен часови пояс – този преди централните новини. бТВ излъчва там „Стани богат“ и последните сезони на играта доказаха, че ранните вечерни часове имат голям потенциал за ръст в аудиторията и предаването отбеляза много добри резултати. От септември на гърба на „Стани богат“ тръгва нова игра, като Нова телевизия са избрали за неин водещ Ники Кънчев. „Голямото преследване“ също има познавателен елемент, като част от участниците вече са доказали ерудицията си именно в „Стани богат“.

Нова телевизия предлага и нов сезон на „Игри на волята“ и нов, последен сезон на сериала „Братя“. Обновено шоу ще има Димитър Рачков, името му е „С Рачков всичко е възможно“. Динамиката на рейтингите на предаването показват, че след голям ръст в началото интересът намаля, но след промените в концепцията на предаването, рейтингите отново тръгнаха нагоре. Това показва, че зрителите очакват от Рачков промени и ги приемат позитивно и с интерес. Нов е и сериалът „С река на сърцето“, който ще се излъчва в най-гледаното вечерно време в делничните дни, с което Нова телевизия продължава традицията си да излъчва български сериали в прайм тайма.

От миналия сезон бТВ също започна да излъчва български сериал в най-гледаните часове, замествайки с него турския, в част от делничните дни. От септември започва вторият сезон на „Мен не ме мислете“, отново в четвъртък и петък. Всеки делничен ден ще се излъчва и „Фермата“, вече осми сезон, като форматът има своя вярна аудитория. В своите предварителни анонси за есенния сезон, бТВ залагат на по-голямо покритие като дни и часове от конкурента си. Сред промотираните предавания има и такива, които се излъчват в дневните часове и са на интересни теми, вече познати на зрителите, като „Без багаж“ – предаването за пътувания в неделя по обед или „Вкусът на България“ в неделя преди обяд.

Есенният сезон е традиционно силен и оспорван, като предстоящият се очертава много добър, което е само в плюс на зрителите.