Емблематични опаковки се превръщат в емблематичен боклук

Кампания за борба с отпадъците на McDonald‘s Норвегия показва лошата страна на веригата

от Redlink
Емблематични опаковки се превръщат в емблематичен боклук Снимка: McDonald's Norway

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

McDonald's Норвегия поема отговорността за отпадъците от продуктите си и насърчава клиентите си да се присъединят към тяхната кауза за борба с отпадъците.

Изследванията показват, че опаковките от ресторантите за бързо хранене са основен виновник за замърсяването в градовете, а отпадъчни продукти като торбички за еднократна употреба и опаковки за храна съставляват почти половината от изкуствените отпадъци в моретата. Като най-големия ресторант за храна за вкъщи в страната, McDonald's Норвегия признава ролята си в замърсяването и апелира към конкретни действия за борба с отпдъците.

"Ние сме отговорни за една от най-големите и най-видими части от боклука. Определено не сме доволни, когато виждаме боклук от нашите ресторанти да лежат наоколо", казва в изявление Мари Хюсби, старши маркетинг мениджър в McDonald's Norway. "С нашия размер и влияние можем да направим много повече, отколкото днес."

Няма съмнение, че боклукът от опаковки на McDonald's е ясно забележим, благодарение на емблематичната иконография на марката. Емблематични опаковки се превръщат в емблематичен боклук. В кампанията, създадена с помощта на партньорските агенции NORD DDB, WergelandApenes и OMD, McDonald's Норвегия показва своята иконография в по-малко ласкава светлина, за да подтикне клиентите да изхвърлят боклука, който остава след консумирането на продуктите на веригата.

Снимки на „емблематичен боклук“ от McDonald’s по улиците на Осло, заснети от фотографа Джой Кяртанс, се показват в печатни издания, социални медии, външна реклама и на подложките на таблите в ресторантите, за да достигнат до възможно най-много клиенти. С посланието „Тake away your take away“, веригата ресторанти насърчава всички любители на McDonald’s да им помогнат да намалят отпадъците.

Също така, кошчетата за боклук са поставени до рекламните дисплеи по улиците, така че разпознаваемите арки на McDonald's служат като своеобразна стрелка, показваща къде да бъде изхвърлен боклукът.

Кампанията включва и видеоклип, показван по телевизията и онлайн.

В допълнение към привличането на вниманието към проблема чрез масова комуникация, McDonald's Норвегия се присъединява и към пилотен проект на Keep Norway Clean с цел предотвратяване на несъзнателното изхвърляне на отпадъци и за по-нататъшни инициативи за почистване.

Отвъд ъгъла на алтруизма McDonald's разглежда кампанията и като начин за поддържане на имиджа си. Хората, които често виждат опаковките на веригата като уличен боклук, могат да развият несъзнателни негативни асоциации с марката, независимо че боклукът зависи от отделния потребител, а не от компанията.

За категорията на ресторантите за бързо хранене експлозията на интереса към храна за вкъщи и доставки по време на пандемията се отрази благоприятно на продажбите, но повдига и нови въпроси относно боравенето с отпадъците им. Очакванията на потребителите относно устойчивостта все повече се простират отвъд индивидуалните действия, за да се съсредоточат върху системни промени, които трябва да бъдат задвижени от големите корпорации.