Digital 2023 - хората са по-малко онлайн и повече в социални мрежи

Последният доклад Digital 2023 показва промени в поведението на потребителите онлайн.

от Redlink , Източник: WeAreSocial
Digital 2023 - хората са по-малко онлайн и повече в социални мрежи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Digital 2023 е последният годишен доклад за социални медии и дигитални тенденции в световен мащаб, представен от агенцията We Are Social и фирмата за социални и медийни анализи Meltwater.

В своя традиционен доклад We Are Social отчитат промени, които според тях са значителни дори на фона на пандемичните ръстове в потреблението. Онлайн поведението отново се променя, като хората по света намаляват средното си дневно използване на интернет след пандемията, въпреки че увеличават времето, което прекарват в социалните медии, така че то вече надхвърля времето, прекарано в гледане на предавания и кабелна телевизия. Основните акценти на доклада са в следните посоки:

Голяма промяна в броя на глобалните интернет потребители

Интригуващ спад в различни аспекти на онлайн активността

Богата информация за развиващите се предпочитания на платформата за социални медии

Промени в устройствата, които хората използват за достъп до дигитално съдържание и услуги

Неочаквани промени в световното поведение при онлайн търсене

Значителен растеж на дигиталната реклама

Пълния доклад включва още 400+ диаграми, изследващи какво наистина правят хората в интернет, социалните медии, мобилните устройства и платформите за онлайн пазаруване. Ето някои от най-важните статистики:

Средната дневна употреба на интернет е намаляла с почти 5% през последната година и сега възлиза на 6 часа и 37 минути.

Средното време, прекарано в социалните платформи, се е увеличило до повече от 2,5 часа на ден - 40 минути повече от времето, прекарано в гледане на предавания и кабелна телевизия.

16- до 34-годишните вече са по-склонни да посетят социална мрежа, когато търсят информация за марки, отколкото да използват търсачка (48% срещу 45% за всички хора).

Половината от потребителите на социални медии в света казват, че посещават активно социални платформи, за да научат повече за марките и да видят тяхното съдържание.

Възходът на търсенето в TikTok е много обсъждан, но последните данни сочат, че Instagram е предпочитаната дестинация на потребителите на социални медии, когато проучват неща.

TikTok оглавява глобалния списък на платформите за социални медии, когато става дума за прекарано време на потребители на устройства с Android, следван от YouTube и Facebook.

Проучването предполага, че хората търсят по-целенасочена употреба на интернет, с акцент върху качеството пред количеството. Това изглежда спорно предвид възхода на алгоритмично програмирани платформи като TikTok. Безспорно е обаче, че хората прекарват повече време в социалните мрежи, платформите, които използват, се променят и начинът, по който ги използват във връзка с марките, също се променя. Това означава, че марките трябва да разберат по-добре ролята на различните социални платформи в ежедневието на клиента и да предоставят подходящо съдържание, което може да привлече вниманието и ангажираността, както там, така и в други дигитални канали.