Да си трезвен е модерно

Напитките без алкохол или ниско алкохолни заемат все по-голям дял от пазара и променят поведението на потребителите.

от Redlink
Да си трезвен е модерно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Глобалната промяна към намаляване на алкохола набира скорост. В Ирландия емблематичната пинта Гинес губи популярност и според статистиката пиещите са достигнали историческо дъно като процент. Като основна причина се посочва високата цена на алкохола, но тенденцията е трайна и видима и на други места по света. Важно е и че расте процентът на млади хора, които изобщо не пият, като в Ирландия има 60% ръст във въздържателите в групата 15-24 години, които са 28% (при 17% в предишното проучване). Във Великобритания футболните фенове посягат към бирите с нулево съдържание на алкохол. Дори японският пивоварен гигант Asahi прогнозира, че до 2040 г. половината от продажбите му ще идват от напитки без и с ниско съдържание на алкохол.

В САЩ Gallup разкрива, че днешните млади американци пият много по-малко от своите връстници от началото на 2000-те. защо 65% от хората на възраст 18-34 години вярват, че алкохолът вреди на здравето, в сравнение със само 37% от тези 35-54 години и 39% от тези 55+. Това е най-голямата разлика между поколенията от 2001 г. насам. Почти девет от 10 възрастни в САЩ казват, че употребата на алкохол е „много“ (33%) или „донякъде“ (53%) вредна за тези, които го пият. Всяко от тези твърдения се повишава с три пункта през изминалата година.

Здравето обаче не е единственият фактор – покачващите се цени на алкохола също са смъртоносни за пазара не само в Ирландия, която има четвъртите най-високи цени на алкохол в Европа – след Исландия, Норвегия и Финландия.

И все пак социалната страна на пиенето е дълбоко вкоренена и способна да превърне интровертите в социални пеперуди за една нощ. И сега, когато все повече хора приемат 0,0% алкохол в напитките си като норма, е време да се преосмисли концепцията за социално пиене. Вече има и първите примери за това. Мюнхен, синоним на бирата, вече има Die Null - първата бирена градина без алкохол. Най-голямата безалкохолна пивоварна в Америка Athletic Brewing е първият официален партньор за безалкохолна бира на футболния клуб Арсенал и от август месец на стадиона на клуба ще се предлага безалкохолна бира - в кенове и наливна.