Coca Cola с намаление на рекламните инвестиции и приходите, Pepsi Co - обратното

Бизнес резултатите на двете компании отразяват огледално промяната в рекламните инвестиции – печалбата на Кока кола намалява, тази на Пепси расте.

от Redlink
рекламни инвестиции Pepsi Coca Cola

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Според анализа публикуван от WARC, за първи път от 2000 година насам инвестициите в реклама на Pepsi Co. изпреварват тези на Coca Cola. Миналата година, след началото на кризата, Coca Cola взе безпрецедентното решение да намали инвестициите си в реклама с 35% до 2.8 милиарда долара, което е най-ниското ниво от 2007 година насам. Обратно, Pepsi Co. са изхарчили изцяло първоначално предвидения рекламен бюджет от 3 милиарда долара.

Равносметката от тази промяна е -11.3% спад в приходите на Coca Cola и 4.8% ръст за Pepsi Co.- перфектна илюстрация на съветите на Питър Фийлд за поведение по време на рецесия.

Промяната в рекламните активности на Coca Cola беше обяснена от компанията с намалената ефективност на инвестициите, липсата на събития на живо заради ограниченията и нуждата от по-голяма гъвкавост. Вследствие на промяната в рекламната стратегия, компанията се фокусира повече в дигитални активности, колаборации и ликвидиране на т.нар. „зомби“ брандове (такива, които се представят слабо в продължителни периоди от време). Pepsi на свой ред се концентрира върху събирането на данни за потребителите, инсайти за тях и продажби директно към потребителите. Би трябвало да се отбележи и че докато бизнесът на Coca Cola е изцяло фокусиран върху напитки (вкл. кафе), при Pepsi Co. значителна част от приходите се дължат на дивизиятаа за снаксове и храни на компанията. Тази диверсификация направи Pepsi Co. значително по-устойчива на COVID предизвикателствата.

Данните за 2020 показват, че общо в целия сегмент на безалкохолните напитки намалението на инвестициите е -16.9%.

У нас данните за телевизия показват спад от -35% в сегмента на напитките през миналата година. Едната причина безспорно е в намалената активност на Coca Cola, която е редуцирала присъствието си в телевизия повече от четири пъти.

Сравнението между рекламните активности на Coca Cola и Pepsi (данните са от вносителите Agrima и Quadrant Beverages) в последните десет години, показва сходна динамика на тази в световен мащаб. Традиционно Coca Cola е много по-голям рекламодател, но промяната миналата година сближава силно показателите за двете компании. Няма данни какъв е ефектът върху бизнес резултатите за България.