Билборд мирише на McDonald’s

McDonald’s използва само аромат в новата си кампания външна реклама в Нидерландия, с което доказват, че всеки познава емблематичната им миризма.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В продължение на десетилетия McDonald's изкушава вкусовите рецептори на хората по целия свят и се налага като една от най-обичаните и разпознаваеми марки. Но бранда осъзнава, че има и още нещо освен червения цвят, златните арки или джингъла на марката, което е силно запомнящо се за потребителите: миризмата на продуктите им.

В ежедневнието си, в асансьори, в метрото или в конферентна зала, човек често се сблъсква с един много познат аромат: този на McDonald's. Макар и невидимо, присъствието му е безпогрешно разпознаваемо, точно толкова колкото са и емблематичното лого или джингъл на марката. Ето защо McDonald's Нидерландия решават да заложат изключително на емблематичната си миризма в последната си кампания.

Серия от обикновени жълти и червени билбордове са поставени в Утрехт и Лайден. Билбордовете на съсържат снимки, нямат дори и лого, но когато минувачите се приближават в рамките на 5 метра от тях, те са посрещнати от отчетливия аромат на пържени картофи на McDonald's, идващ от вътрешността на билборда. Билбордовете са стратегически разположени в рамките на до 200 метра от ресторанти на McDonald's, удобно за хората, в които са предизвикали глад с аромата си, да се отбият и да поръчат любимите си продукти на McDonald's.

Това е първият път, когато билборд се използва за разпръскване на аромата на McDonald's, което прави разпознаваемата миризма най-важният актив на марката.Когато всички марки се насочват към очите, McDonald's се насочва към носовете на хората.

Stijn Mentrop-Huliselan, CMO на McDonald's Холандия, заявява: " Ние сме добре известни с нашите отличителни активи на марката, но те са предимно визуални. Доказано е, че миризмата е по-ефективна при предизвикването на ясни и емоционални спомени, отколкото изображенията. С включването на това прозрение в нашата реклама, намерихме нов начин да напомним на хората за добрите времена в McDonald's."