Apple с рекордни продажби на смартфони - къде е тайната?

Apple доминира глобалния пазар на смартфони с рекордни продажби през Q4 на 2023

от Redlink
Apple с рекордни продажби на смартфони - къде е тайната?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През последното примесечие на 2023 година Android OS пада до 57% дял от глобалните продажби на смартфони. Въпреки че губи дял на всички пазари, Samsung остава най-популярният телефон с Android. Класацията по пазари показва, че в Европа Samsung е на челните две позиции по продажби с моделите си Galaxy A1450 и Galaxy A54, докато на всички останали пазари по света iPhone е начело, освен в Китай, където е втори след Huawei Mate 60 Pro.

Последните данни на Worldpanel ComTech показват, че глобалните продажби на смартфони са се увеличили с +1% на годишна база. Apple iOS има особено силно представяне, което представлява 37% от глобалните продажби на смартфони (+10% на годишна база). Голямата популярност на серия iPhone 15 води до това.

Samsung Galaxy Z Flip 5 е най-продаваният сгъваем телефон. Но приемането на сгъваемите модели остава предизвикателство.

Продажбите на Huawei Harmony OS са скочили с +32% в Китай, водени от популярността на Mate 60 Pro.

Коментирайки най-новите данни Джак Хамлин, директор Global Consumer Insights в Worldpanel Division Kantar, казва: „2023 е година на предизвикателство за технологичната индустрия, пазарът на смартфони не е изключение. Потребителите, фирмите и пазарите се рекалибрират към висока инфлация и нарастващи лихвени проценти, които редуцират потребителските разходи и намаляват търсенето на телефони. Производителите приветстват резултатите от второто полугодие, като глобалните годишни продажби на смартфони се стабилизират през Q3 и се повишават с +1% през Q4. Последните данни подчертават фантастично тримесечие за Apple със серията iPhone 15, което я довежда до рекордно високия 37% дял от глобалните продажби. Повишената лоялност, подаръците и замяната са някои от факторите, допринасящи за успеха.“

На топ 5 европейски пазара (Франция, Германия, Великобритания, Италия и Испания) обемите от продажбите на смартфони са нараснали с +4% на годишна база, водени от звезден подем в Германия, Испания и Франция. Apple iOS се представя добре, обемите на iPhone нарастват с +19% на годишна база. Серията iPhone 15 се оказва невероятно популярна сред европейците, осигурявайки топ места на iPhone на всички пазари, различни от Италия. Android OS има предизвикателно тримесечие, обемите на продажбите спадат с -1% на годишна база. Този спад отчасти се дължи на Samsung Galaxy, който губи -5% дял в европейските топ пет пазара. Търсенето на сгъваеми смартфони остава ниско, Galaxy Z Flip 5 се нарежда като най-продаваният сгъваем модел, но представлява само 1% дял от общите продажби. Утвърдената Android марка Motorola има силно тримесечие, класирайки се на 4-то място в продажбите.

Съединените щати отбелязват 13% увеличение на продажбите на смартфони, което се дължи на силния ръст и на Apple iOS, и на Android OS, съответно +18% и +6% на годишна база. Серията iPhone 15 представлява 1 от 4 смартфона, продадени през Q4. Потребителите отварят портфейлите си и плащат повече за премиум, iPhone 15 Pro Max е най-продаваният вариант, докато Plus попада извън списъка с топ 10 модела. Потребителите, които искат по-големия 6,7” екран, са готови да платят повече за допълнителни функции, включително: титаниево покритие, по-бърз чип и нов бутон за действие.

Защо Apple се представя толкова добре?

Продажбите на iPhone достигат тригодишен връх, представлявайки 37% от глобалните продажби. Има няколко причини за успеха му, Kantar разглеждат три от тях:

Повишена лоялност

Apple реализира по-голям дял от продажбите си от повторни купувачи. 88% от купувачите на iPhone, които са закупили смартфон през 3-те месеца до декември 2023 г., са предишни собственици на iPhone (+3% пункта повече от предходната година). Повишеното задържане на потребители гарантира, че новите клиенти, спечелени две до три години преди това, купуват друг iPhone, когато дойде време за нов. Всъщност над 1 от 3 купувачи на iPhone цитират „Предишен добър опит с марката“ като най-влиятелен фактор при покупка (+115 над индекс спрямо предходната година).

Подаръци

Повече от половината iPhone са купени като подарък (+114 индекс спрямо предходната година). Gen Z (24 години и надолу) са най-облагодетелстваните от тези подарени устройства, представляващи 45% от всички подарени iPhone (+139 индекс спрямо предходната година). iPhone винаги се е представял добре сред по-младите потребители, подаръците позволяват и на деца, които нямат покупателна способност, възможност да притежават iPhone. Най-подаряваните модели са iPhone 12, iPhone 11 и iPhone 13, като тези по-стари модели позволяват на родителите да изпълняват желанията на децата си, като същевременно минимизират разходите.

Замяна на устройства

Собствениците на iPhone все по-често заменят старите си устройства, използвайки сумата от връщането като дискаунт за новия си телефон. 1 от всеки 5 купувачи на iPhone заявяват, че са били повлияни от схема за замяна в последното тримесечие на 2023 г. (+129 индекс спрямо предходната година). iPhone отдавна държи по-голям дял в замените в сравнение с конкуренцията, потребителите все повече се възползват максимално от това, когато купуват новия си телефон. Например Apple в момента предлага на потребителите $400 отстъпка от iPhone 15, ако заменят iPhone 14, което е 50% от първоначалната стойност на устройството.