Apple расте благодарение на вторичния пазар на телефони

Apple продава успешно новите си модели телефони, но се възползва и от предимствата на екосистемата за реновирани или употребявани телефони на световния пазар за препродажба.

от Redlink
Apple расте благодарение на вторичния пазар на телефони

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Продажбите на нови телефони остават силни и важни за Apple, но фокусирането само върху новите модели до някаква степен отклонява погледа от променящата се форма на бизнеса на Apple и новите области на растеж извън най-утвърдените формати.

Най-новите модели смартфони не са толкова привлекателни, колкото бяха преди и през последните години новите телефони на Apple на цена $1000+ не успяват да привлекат същите опашки от хора, които искат да вземат най-новото. От друга страна устройствата на марката са издръжливи и се радват на процъфтяващ вторичен пазар, в който ореолът на марката Apple продължава да стимулира растежа.

В световен мащаб 27,11% от смартфоните в обращение използват операционната система iOS на Apple, като на критично важния пазар в САЩ процентът нараства до 50%. Но не всички от тези iPhon-и (софтуерът не работи на устройства, които не са на Apple) са нови.

През 2022 г. Apple владее 49% от глобалния вторичен пазар на смартфони, според Counterpoint Research, което представлява увеличение от 16% на годишна база. Основните места за ръст на продажбите на обновени мобилни устройства като цяло са Индия (19% ръст на годишна база през 2022 г.) и Латинска Америка (16% на годишна база). Всичко това се случва на фона на спад от 12% в продажбите на нови смартфони в световен мащаб.

Apple възобнови растежа си в Индия, достигайки 11% от пазара през 2022 г., спрямо 3% през 2021 г. Този ръст се дължи на насочването на компанията към страната, където не само отваря нови магазини, но и прехвърля производствени операции, с цел да се отдалечи от зависимостта си от Китай. Counterpoint прогнозира бърз ръст на продажбите на нови телефони в Индия тази година с колосалните 31% (за сравнение се очаква пазарът в САЩ да остане без промяна). Индийският пазар прави Apple единствената растяща голяма компания за смартфони в света.

Силата на бизнеса с препродажба на Apple в сравнение с конкурентите говори много за значителната стойност на марката в целия свят. За Apple това означава укрепване на няколко нововъзникващи бизнес ниши - сред тях бързо развиващият се бизнес с услуги, но също така и зараждащият се рекламен бизнес, който има за цел да нарасне до 30 милиарда долара до 2026 г. За целта има нужда от потребители на нови устройства, както и от потребители на реновирани и ремонтирани или втора употреба устройства, за да се увеличи аудиторията за реклама – аудитория, с която марките искат да говорят, но също така и самите потребители на всяка цена искат да бъдат част от нея.