Кръстосването на данни и технологии е сред тенденциите в комуникациите в Европа

Eurobest 2020 - теми и тенденции, част 3

от Redlink , Източник: Eurobest Creativity Report 2020
Кръстосването на данни и технологии е сред тенденциите в комуникациите в Европа

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Eurobest е барометърът за най-добрата творческа работа в комуникационния бизнес в Европа. Наградите Eurobest поставят летвата на творческите комуникации в Европа от 1988г. насам, a членовете на журито представляват цяла Европа и все по-широк кръг от творчески дисциплини. Всеки член на журито привнася уникален опит и гледна точка от своя регион и разбира се опит от своята сфера. Тази година 73 професионалисти от 17 европейски страни обявиха победителите в 24-те категории на фестивала онлайн на 10-ти декември.

Хуманизиране на данните

Това е една от ключовите теми и тенденции, наблюдавани при най-добрите идеи и наградените работи, които са впечатлили журито на Eurobest през 2020 г.

Новата вълна на дизайн управляван от данни, помага да развием един по-човешки подход към сливането на информацията и технологиите. Наблюдава се отдалечаване от безличния, скучен подход към по-смислен, обмислен и персонализиран разказ в комуникациите. Журито на Eurobest вижда как данни и технологии се използват за разгадаване на сложността на човешките възможности по все по-изненадващи и съпричастни начини и как данните и технологиите стават част от ежедневието. Работите, участващи на фестивала показват, че данните вече не служат просто за предаване на сложна информация, а все повече се използват и за разказване на човешки истории. Това демонстрира, че технологията вече не е недостъпна концепция, а се използва и за преструктуриране на възприятия и по-нататъшно разгръщане на човешки потенциал.

HEARTBEATS 4 SNEAKERS за KLARNA от KLARNA,
Stockholm | Creative eCommerce Eurobest Award + 1 additional Eurobest Award

Пазарът на маратонки е огромна индустрия, която се очаква да достигне 77 милиарда долара през 2020 г., но изживяването на потребителя при пазаруване онлайн не е достатъчно гладко. Особено когато става въпрос за онлайн томболи, където основен проблем са ботовете, които пречат на най-запалените фенове на маратонките да получат това, което обичат. За да се противопостави на ботовете и подобри потребителското изживяване, KARNA – шведска онлайн шопинг платформа, която предлага и услуги по разплащане на търговци, създава първата в света онлайн томбола, в която не могат да влязат ботове. Чрез използване на иновативна BPM технология, която използва камерата на смартфони или лаптопи, те могат да открият промени в цвета под кожата, причинени от притока на кръв и да измерват сърдечния ритъм, доказвайки само за няколко секунди дали участниците в томболата са хора или не.

PRINTED BY PARKINSON’S за CHARITÉ BERLIN UNIVERSITY HOSPITAL
от INNOCEAN WORLDWIDE EUROPE, Berlin | Creative Data + Design Grand Prix + 1 additional Eurobest Award

Изкуство, създадено от първата машина, болна от Паркинсон

Над 10 милиона души по света живеят с Паркинсон. На всеки 9 минути още някой бива диагностициран с Паркинсон, но заболяването и засегнатите от него рядко получават медийно внимание. Необходима е новаторска концепция, за да се привлече общественото внимание към проблема и да се подчертае нуждата от повече изследвания на заболяването и по-добро разбиране на пациентите. За създаване на колекцията Printed by Parkinson’s, медицинските данни на пациентите, засегнати от болестта на Паркинсон, са използвани за първи път в историята за „заразяване“ на машина с човешко заболяване. Кинетичните и неврологични данни от всеки пациент са записани и използвани за създаването на 6 уникални набора от данни, които пресъздават специфичния личен тремор на всеки от пациентите. Тези специфични лични тремори са използвани за създаване на 3D принтирани версии на любимите предмети на всеки от пациентите, постигайки силно въздействащо визуализиране на влияние, което Паркинсон оказва върху ежедневието им.

BEHIND THE SOURCE на HACKYOURFUTURE
от 72ANDSUNNY, Amsterdam | Digital Craft Eurobest Award

„Зад източника“ е кампания за повишаване на осведомеността, стартирана от HackYourFuture (училище за кодиране за бежанци), която има за цел да преструктурира разговора около бежанците и да се справи с многото стигми и предразсъдъци, които засенчват техния потенциал, когато става въпрос за прилагането му за работа. Състои се от седем портрета, които са скрити в изходния код на хоумпейджовете на онлайн страници на компании, в които работят възпитаници на HackYourFuture. Всичко, което хората трябва да направят, е да отидат на тези уебсайтове – такива като eBay или Accenture – и да щракнат върху „View Source“ в браузъра си, за да открият портретите, скрити в кода.