Картите Таро на Dior

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата на модата в Париж започна на 25 януари, по традиция с колекцията Haute Couture на Dior. За втори пореден сезон модната къща се отказва от традиционното ревю в полза на специално заснет, приказно красив филм. И отново изборът на режисьор е Матео Гароне.

Le Château du Tarot е новия му филм за Dior, създаден съвместно с Мария Грация Кюри – дизайнерката на дамската линия на модната къща. Целта на филма е да подчертае майсторството в изработката на кутюра на Диор – според правилата на Френския моден синдикат това включва огромно количество ръчен труд, както и технологии, предавани в ателиетата от поколение на поколение. Мария Грация Кюри казва, че кризата много силно влияе на естетиката в посока на опростяване и удобство, но това заплашва самото съществуване на висшата мода и компании като Dior имат мисията да я запазят.

Новата колекция на Мария Грация Кюри, както и филмът на Гароне, са вдъхновени от колода карти Таро от ХV век, създадени за дука на Милано. Такава е и стилистиката – в цветовете на старите картини, с разкошни материи и старо злато. Самият Кристиян Диор е бил много суеверен и за всяко свое решение се съветвал с личния си гадател, така че препратката към картите Таро се приема и за реверанс към мосю Диор.

Историята разказва за млада жена, която трябва да премине през различни изпитания вървейки в магически лабиринт, преминавайки ту в женско, ту в мъжко превъплъщение, докато накрая открие себе си. В историята участват познати от картите Таро фигури като Императрицата, Дяволът, Луната, Смъртта, Справедливостта и други. Сюжетът има далечно сходство с „Алиса в Страната на чудесата“, която Гароне посочва като свое вдъхновение.

В първия си съвместен филм през пролетта Гароне и Кюри се спират само на бели модели, за което са критикувани, така че сега разнообразието е по-голямо. Снимките са в замъка Самезано до Флоренция, служил за фон на много кино-приказки през годините, сред тях „Арабски нощи“ на Пиер Паоло Пазолини и „Приказка на приказките“ на самия Гароне. Той описва мястото като езотерично и магическо и във филма то изглежда точно така.

Музиката за филма е специално създадена от Андреа Фари, а по дрехите има илюстрации на художника Пиетро Руфо.

Интересен детайл е, че кадрите за рекламната кампания на колекцията са заснети от живеещата във Франция българка Елина Кешишева.