Вижте революционната рециклираща система Loop на H&M, наградена с Design Grand Prix от Cannes Lions 2021

Първата в света система за рециклиране на стари в нови дрехи в магазина на марката в Стокхолм

от Redlink
AQKA с Design Grand Prix Cannes Lions 2021 за революционната рециклираща система Loop на H&M Снимка: AQKA

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рециклирането на стъкло, PET бутилки или хартия отдавна вече е част от ежедневието на хората по света. 87% от дрехите в световен мащаб обаче завършват жизнения си цикъл на бунище или в инсинератор. За да се промени това, хората трябва да променят начина, по който гледат на старите дрехи и да започнат да ги възприемат като ресурс, вместо като отпадък.

За да подпомогнат борбата с климатичните промени, H&M поемат мисията да променят модната индустрия, като внесат кръговата икономика в сърцевината на потребителското изживяване в техните магазини. Заедно с Хонконгския изследователски технологичен институт и Фондацията H&M те разработват Loop - първата в света система за рециклиране на дрехи в магазин.

AQKA Stokholm създават за Н&М цялостната търговска идея и концепция на Loop. Това включва визуална идентичност, интериорен дизайн, дигитална и интерактивна концепция, за да се демонстрира Loop във водещия магазин на H&M на Drottninggatan в Стокхолм, Швеция.

Разположен в зашеметяваща стъклена кутия пред очите на посетителите на магазина, Loop рециклира старите им дрехи без използване на вода или химикали и ги превръща в един от осемте нови дизайна, конфигурирани чрез апликация с интуитивен дизайн. Срещу машината осем гигантски екрана показват процеса от край до край, като всеки изобразява отделна стъпка от процеса като красиво анимиран цикъл, който оживява, докато клиентите минават покрай екарана. ASMR звуци обогатяват анимациите, за да създадат наистина завладяващо сензорно изживяване.

Впечатляваща инсталация с червена прежда се промъква през магазина, нагоре от приземния етаж, подобно нишката на Ариадна в лабиринта на Минотавъра, за да привлече клиентите в пространството за римейк. Придружаващият уебсайт представя тази революционна система за рециклиране и нейната история на глобалната аудитория.

Въпреки че LOOP е представен през октомври 2020 г. по време на пика на коронавирусните ограниченията в Швеция, часовете за римейк на старите дрехи с Loop са резервирани в рамките на седмици, за четири месеца предварително.

Новините за Loop бързо се разпространиха по света, с над 500 статии на 55 пазара, като общият и комбиниран обхват на социалните медии на кампанията надхвърля 15 милиона импресии. За проекта на Loop AQKA получават и най-високото отличие за дизайн: Design Grand Prix Cannes на Lions 2021.

За да насърчи всички марки и компании от модната индустрия да се присъединят към революцията в рециклирането на дрехи, HKRITA също прави технологията достъпна за използване, а Н&М планират да изведат Loop и на други пазари и в други техни магазини.