Вижте кампанията Hope Reef на AMV BBDO за Sheba, отличена с 2 Grand Prix награди на Cannes Lions 2022

Марката храна за котки на Mars създава жив билборд, който се вижда от космоса, и е наградена с Industry Craft Grand Prix и Grand Prix Media на Cannes Lions 2022

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Sheba – марка храна за котки, собственост на Марс, има за цел да окаже положително въздействие върху бъдещето на рибата, да увеличи популярността на марката и продажбите. Шеба обича котките, а котките обичат преди всичко риба. Но рибите се нуждаят от корали, за да оцелеят. А коралите изчезват по-бързо и от тропическите гори.

„Рифът на надеждата“ на Sheba е кампания, базирана на десетилетни проучвания на Mars, които изследват начините за поддържане и възстановяване на коралови рифове. Според тях 90% от тропическите рифове в света ще изчезнат до 2043 г., поради прекомерния риболов, замърсяването, неустойчивите туристически практики и повишаването на температурата на океана. Това представлява заплаха за една четвърт от целия морски живот, както и за близо 500 милиона души, които зависят от рифовете за храна, доходи и защита на крайбрежието. За марка, която разчита на рибата за да произвежда храна за котки, запазването и възстановяването на коралите е ясна, логична, свързана с марката цел, защото повече корали днес означават повече риба утре.

Sheba поставя надежда за коралови рифове на картата. Буквално.
Епицентърът на кампанията е гигантски амбиентен билборд, създаден, за да докаже на скептичния свят, че коралите могат да бъдат възстановени.

Рифът Hope (Надежда), край бреговете на Сулавеси, Индонезия, е подводна структура, построена от местната общност.

Думата „Надежда“ е изписана със стоманени букви с височина 46 фута, към които са прикрепени 12 600 коралови фрагмента, за да се стимулира повторното израстване на корала. Типографията в случая на Sheba Hope Reef е дизайнът и оформлението на живи коралови букви - използвайки технологията „Reef Star” като отделни пиксели. Всяка рифова звезда е с ширина малко над 1 м и с шестоъгълна форма. Ден 1 на мястото е прекаран в измерване и засичане на въжета под водата с удебелен, прост дизайн на шрифта - избран да бъде възможно най-четлив за сателита на Google Maps, минаващ отгоре. След това всяка рифова звезда е поставена така, че перфектно да се свърже със следващата, за да даде непрекъснати букви, когато се гледа от над водата или под водата, в Google Streetview.

Sheba си партнира с Google, за да направи Hope Reef историческа забележителност в Google Earth и възможност за гмуркане в Google Maps и StreetView. В допълнение е създаден специален YouTube „Канал, на който расте корал“, Mars и Sheba също така инвестират приходите от YouTube от гледащите филма на кампанията обратно в проекта, като стимулират хората да споделят видеото и да генерират допълнително финансиране и покритие.

Глобалното PR покритие води до 2,5 милиарда спечелени импресии в големи заглавия, включително BBC, Forbes и National Geographic и до 276% увеличение на положителните социални разговори за възстановяване на рифовете. С това информираността за марката нараства с +17%, а намерението за покупка с +14%.

Фактът, че това е медийна идея, която същевременно може да подобри дисбаланса в морската екосистема и потенциално живота на 500 милиона души по света, които разчитат на рифовете за храна, доходи и защита на крайбрежието, я прави убедително предложение за най-престижната Grand Prix Media награда.

Дарил Лий, глобален главен изпълнителен директор на IPG Mediabrands и председател на журито на Media Lions, определя кампанията като „потапящо преживяване, което изгражда както глобален мащаб, така и дълбоко лична връзка“. Той добавя: „И това помага да се спаси нашата планета по автентичен и надежден начин за марката. Журито беше обединено в отбелязването на това перфектно съчетаване на идея и технология, на послание и средство, на цел и място.”