TikTok звездата Франсис Буржоа става лице на Gucci x North Face

Вижте стилното видео за колаборацията на двете легендарни модни марки, в което се срещат интернет културата и високия клас модни марки

от Redlink
Gucci/The North Face Снимка: Gucci/The North Face

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Gucci работят от десетилетия, за да наложат своята марка като синоним на сексапил, стил, висока класа и (често недостижим) блясък. Така че когато творческия директор на Gucci – Алесандро Микеле стартира в края на 2020г. колаборцията на марката с The North Face – легендарна марка за практично облекло за сред природата, това изненада мнозина и веднага предизвика любопитството, както на модната индустрия, така и на феновете на двете марки.

Втората глава от сътрудничеството на Gucci x North Face стартира с „пълен напред“ с видео, създадено от агенцията Highsnobiety, с главен герой TikTok звездата и трейнспотър (наблюдател на влакове) Франсис Буржоа. С този ход марката предизвика огромно внимание като в интернет, така и по целия свят извън него с концепцията на Highsnobiety за кросоувър на интернет културата и модата от висок клас.

Въпреки големия си брой последователи, Буржуа далеч не е очевиден избор на инфлуенсър за модни марки от висок клас. 21 годишния лондончанин Франсис Буржоа спечели над два милиона последователи като публикува в TikTok своите ексцентрични и радостни GoPro филми демонстриращи неподправената му страст към трейнспотинга. „Трейнспотинг“, освен име нa популярния роман на Ървин Уелш, е ексцентрично и не много често срещано хоби.

„Трейнспотърите“ се опитват да забележат и или проследят появата или движението (“спот-нат”) на определен модел локомотив, определен модел вагони или жп превозни средства на определена компания или завод. Те събират и разменят помежду си подробна информация относно наблюдаваните влакове, както и техните разписания и на кое депо се намират в даден момент. В най-популярните си видеоклипове Франсис улавя реакции в реално време с помощта на обектив „рибешко око“, разкривайки страстта си да „спотва“ нови или редки модели локомотиви.

Естественото му и непресторено присъствие в социалните медии привлича изненадващо много хора от всички краища на света, включително и известни личности като певеца Джо Джонас, футболиста Тиери Анри и попзвездата Ванеса Хъджънс.

Необузданата страст на Франсис към влаковете, любовта към природата и непрестореното му присъствие го правят подходящ (макар и неочевиден) избор за новата колекция на Gucci x North Face, която се фокусира върху изследователския дух и приключенията на открито.

Пътуването с влак става все по-популярно през последното десетилетие като по-екологичен и по-малко стресиращ от другите видове транспорт, позволявайки на пътниците да видят външния свят и да се свържат с природата по време на своето пътуване. В едноминутния филм зрителите са пренесени в един подобен на сън свят, в който Франсис е кондуктор на влак в идеализирана версия на пътуване през живописните Алпи, проверява билети и насърчава пътниците да се насладят на красивата природа. Група млади градски жители, които пътуват с влака из планините, демострират издържаната в стила на 90-те колекция пухени якета и аксесоари на The North Face x Gucci. Малки, нюансирани моменти във видеото, като сцената с фотокабината, сближават зрителите с Франсис и приятели, а през целия филм се демонстрират „мини-концепции“, по думите на Джош Уилсън, старши арт директор в Highsnobiety.

Режисьор на видеото е Том Дрийм от Black Dog, който е и съ-режисьор на Арло Паркс при нейния режисьорски дебют за Gucci с видеото Knoted gold, част от серията на Gucci AbsoluteBeginers, в която седем творци от различни области режисират за пръв път кратки видеа за марката.
.
Създавайки кампанията с Франсис като лице, Gucci демонстрира желанието си да върви в крак с времето и да отваря вратите си за културните икони, избрани от TikTok. В най-новото издание на годишния доклад на Wearesocial за тенденциите в социалните медии - Think Forward, социалният цинизъм е водеща тенденция за съдържанието в социалните медии през 2022 г., като 43% от поколението Z вярват, че алгоритмите на социалните медии хомогенизират съдържанието, което виждат, изтласквайки на преден план десетки идентични лица. В резултат на това хората са все по-привлечени от съдържание, което се подиграва с преуморени образи или представя създатели, които показват своето по-странно, по-несъвършено или по друг начин по-автентично „аз“. Представителите на Gen Z се стремят да предефинират кое е готино и копнеят за съдържание, което изглежда различно от всичко останало.

Освен филмът с участието на Франсис Буржоа, за да представи вторта глава от сътрудничеството на Gucci с The North Face, Алесандро Микеле създава и кампания, заснета от близнаците Джалан и Джибрил Дуримел в Исландия.Извънземният дух на тази територия и нейният уникален пейзаж – от вулканичен черен пясък до подвижни зелени хълмове и внушаващи страхопочитание ледници – представят безстрашни изследователи, носещи новата колекция на The North Face x Gucci.

Gucci насърчават хората да се свързват с природата и пространства, които могат да се изживеят само физически и подкрепя това, като навлиза в нови зимни територии и отваря магазини в St. Мориц, Куршевел и Кортина – и трите места са силно обвързани с пътуване с влак и дейности на открито.

За The North Face обвързването на марката с дейности на открито, които не са точно спортни, също е интелигентен ход, като се има предвид, че при поколението Z се говори много за безразличието им към футбола и другите масови спортове и липсата им на интерес към спортни герои.

Докато цялата колаборация The North Face x Gucci на пръв поглед противоречи на това, което всяка една от марките представлява, то тя безспорно им добавя ценни измерения, които имат потенциала да носят големи дивиденти в бъдеще.